
Specificaties
- Auteur:
- Uitgever:Asp / Vubpress / Upa
- ISBN:9789054873808
- Bindwijze:Paperback
- Aantal Pagina's:304
-
Rubriek:
- Jaar:2005
Afrika en wiskunde.
Etnowiskunde in zwart Afrika, vanaf de koloniale tijd terug naar de oudste wiskundige vondst van de mensheid: het Ishangobeen.
Omschrijving
+ Wiskunde
Liggen de bronnen van de wiskunde aan de bronnen van de Nijl? In Ishango, een dorp in het oorlogsgebied op de grens tussen Congo en Oeganda, werd een 22000 jaar oud bot gevonden met wiskundig intrigerende kerven. De auteur verdedigt een nieuwe hypothese van Belgisch kandidaat-astronaut Pletser, dat dit bot geen maankalender is, noch getuigt van een rekenspel met priemgetallen, maar een eenvoudige telstaaf is, van een volk dat op een niet-Westerse wijze telde.
Anders-Gaan-Tellen, het is niet zo gek: de 'Black Mathematics' zijn in de VS reeds lang gebruikelijk. In Vlaanderen is de multiculturele wiskunde vrij onbekend, ondanks de zogenaamde historische banden met Congo. Toch bezitten de KBIN en het Museum van Tervuren bijzondere collecties, waaraan een wiskundig bezoek kan worden gebracht. Bovendien heeft het vakgebied actuele toepassingen, zoals in de Afrikaans aandoende fractals of het denkspel 'bantumi', terwijl ook ingenieurs en informatici een kluif hebben aan vermenigvuldigingen op Yorubese of Ethiopische wijze. Deze etnowiskunde kan niet alleen de beroepswiskundigen behagen, maar ook de dromerige geesten, die denken aan de kiem van wetenschappen en mensheid, zoals in '2001, A Space Odyssey'.
Een halve eeuw heeft het Ishangobeen in een schuif gewacht op zijn herontdekking, ten prooi aan enerzijds Molières 'bourgeois colonisateurs' die niet erkenden dat Afrikanen wikunde beoefenden, en anderzijds Afrocentristen die er het begin in zagen van álle mathematica. Misschien loopt een derde wetenschappelijk hondje er nu mee weg...
Dirk Huylebrouck doctoreerde aan de Universiteit Gent. Hij werkte gedurende twaalf jaar in Afrika, onderbroken door opdrachten in Portugal en Amerikaanse universiteiten in Europa, om te eindigen in Sint-Lucas Architectuur. De veralgemeende inversen leverden hem een vermelding op in 'Current Trends in Matrix Theory 1987' en zijn studie van zèta(3) de 'Lester Ford Award 2002'. Na de publicatie van een pi-poster verzorgde hij een rubriek in 'The Mathematical Intelligencer', over wiskunde van Siberië en Tibet tot Afrika. Hier was de verrassing groot toen pi opdook bij een Afrikaans denkspel, en de veralgemeende inversen bij studies van familiebanden in Afrika.s
Verkrijgbaar als Tweedehands
Houd me op de hoogte!
Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.