Doorgaan naar inhoud

Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen

Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen - Michiel Leezenberg, Gerard H. de Vries
Paperback
Tweedehands vanaf 18,50

Koop Tweedehands

Leiden (Nederland)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
18,50
i
enkele passages gemarkeerd met stift, verder goed
Levertijd: 1-2 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Een overzicht van de historische en filosofische implicaties van het begrip geesteswetenschappen.

Letterkunde, taalkunde, geschiedenis, theologie, filosofie: ze behoren alle tot de geesteswetenschappen. Hebben deze vakgebieden in al hun verscheidenheid iets gemeen wat ze onderscheidt van bijvoorbeeld natuurkunde of economie? De indeling van de wetenschappen in natuur-, geestes- en maatschappijwetenschappen lijkt vanzelfsprekend, maar is van recente datum en allerminst onomstreden.

Dit boek beschrijft de invloedrijkste visies op wetenschappelijke kennis vanaf Aristoteles en Galilei tot aan Karl Popper en Thomas Kuhn, en de kennisidealen en stijlen van argumenteren die ze verwoorden. Vervolgens spitst het zich toe op de hedendaagse filosofische en methodologische visies op aard en culturele taak van de geesteswetenschappen, zoals logisch empirisme, hermeneutiek, kritische theorie, (post-) structuralisme en postkolonialisme.

Voor deze nieuwe editie is het boek grondig herzien en uitgebreid met gedeelten over onder meer Renaissance, humanisme, psychoanalyse en geschiedschrijving. Ook komen recente ontwikkelingen zoals postkolonialisme, cognitieve benaderingen en global history aan bod. Studenten in de geestes-, maatschappij- en natuurwetenschappen krijgen inzicht in de achtergronden van hun eigen vak. Daarnaast krijgt de belangstellende lezer ook een samenhangende visie op de geschiedenis en filosofie van de verschillende wetenschappen.

- Michiel Leezenberg en Gerard de Vries zijn respectievelijk universitair hoofddocent en hoogleraar Wetenschapsfilosofie aan de afdeling Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.