Doorgaan naar inhoud

Apenrotsen en andere nauwe verwanten

reis door de wereld van de moderne architectuur

Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

De Erasmusbrug in Rotterdam is nauw verwant met Calatrava's brug in Sevilla en Washington D.C. met Germania, de gedroomde hoofdstuk van Hitlers Derde Rijk. Gaudi's Sagrada Família lijkt op een termietenheuvel en de Glazen Boerderij van MVRDV is net zo goed postmodern als het Zaanse stadhuis van Sjoerd Soeters.
In Apenrotsen en andere nauwe verwanten maakt Bernard Hulsman een reis door de wereld van de moderne architectuur in een estafette van stukken over gebouwen die op de een of andere manier gelijkenis vertonen. Imitatie blijkt nog altijd de basis van architectuur te zijn. De keten van verwantschappen wordt regelamtig onderbroken door interviews met sleutelfiguren uit de 20e en 21e eeuw, onder wie Rem Koolhaas, Hans Kollhoff, Herman Hertzberger en Berthold Lubetkin. In langere essays worden grote en kleine misverstanden over de moderne architectuur rechtgezet: 'form follows function', de strijdkeet van het modernisme, is een dwaling, Le Corbusier was geen 'linkse' architect maar juist een overtuigde fascist, en de avant-gardist Rem Koolhaas is ook een retro-architect.
Apenrotsen en andere nauwe verwanten legt onverwachte verbanden tussen bouwwerken en opvattingen uit verschillende landen en tijden. Het resultaat is een eigenzinnige en verrassende kijk op de moderne architectuur.


Specificaties



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.