Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
APPEL aan Hugo CLAUS - 8 gesigneerde brieven - APPEL, Karel

Specificaties

APPEL aan Hugo CLAUS - 8 gesigneerde brieven Curiosa

Correspondentie ‘Karel Appel. Painter/Schilder’

APPEL, Karel

Beoordeel dit boek ook!
brief  Uitverkocht

Omschrijving

Karel (en Machteld) APPEL aan Hugo (en Elly) CLAUS – 8 gesigneerde brieven, Paris 6-5-58 / 25-1-60.

* Zes handgeschreven gesigneerde [Karel] brieven van Appel (7 beschreven bladzijden). Eén handgeschreven brief (Paris, 2-10-58) van Appels vrouw Machteld (2 p.) met handgeschreven toevoeging door Karel Appel. Eén brief aan Mevrouw Claus, Predikherenlei – Gent, van uitgeverij A.J.G. Strengholt’s Uitgevers-Mij N.V., Amsterdam, 1 december 1959, met handgeschreven toevoeging door Appel. (Eén brief ingescheurd, zonder verlies)

Bij uitgeverij Strengholt verscheen in september 1964 ‘Karel Appel. Schilder.’, de Nederlandse uitgave van het reeds in 1962 in het Engels verschenen ‘Karel Appel. Painter.’ De eerste plannen voor dit boek, en de vraag van Appel aan Claus om hiervoor een tekst te schrijven dateren – zo blijkt uit de brieven – uit het voorjaar 1958. “Paris 6-5-58. Beste Hugo, Heb je Strengholt al gesproken over het schrijven van een tekst voor mijn boek. Ik ben benieuwd.” Claus had het blijkbaar druk, want Appel moest aandringen “Paris 30-7-58. Beste Hugo, […] Heb je nog zin om de tekst voor mijn boek te schrijven want half september ga ik aar Amsterdam om er aan te prutsen, en zijn de kleurenreproducties klaar.” “Paris 10 Sept 58. Beste Hugo, […] Is Strengholt accoord?”. Op 2 oktober stuurt Machteld Appel Claus de nodige biografische documentatie “Hier zend ik je de chronologie van Karel’s werk […] Het is de enige die Karel heeft, ik heb het nog niet overgeschreven omdat je er waarschijnlijk al te lang op zit te wachten, dus stuur het vooral terug als je het niet meer nodig hebt.”

Echt snel gaat het allemaal niet. “Paris 28-4-59. Beste Hugo, […] Ik woon nu weer beneden en boven om te werken dus als je komt kun je beneden rustig werken en kunnen we alles doornemen. Ik ben in contact met Herbert Read voor de preface. […] hoop je spoedig te zien en ben erg benieuwd naar de tekst die je aan het schrijven ben. Tot vlug. Dag. Karel”. “Paris 19 oct 59. Beste Hugo, […] Kom je nog één dezer dagen naar Parijs om alles nog eens door te nemen alsmede het grootste boek ter wereld.”

Begin december krijgt Elly Claus een schrijven van de uitgeverij “Zeer geachte mevrouw Claus, Wij zonden Uw man op 26 november jl het volgende bericht naar zijn vermoedelijk adres in New York ‘Het werk Karel Appel, schilder stagneert door het uitblijven van de door U beloofde foto De Mens en de synopsis. Wilt u ons het genoegen doen een en ander te zenden per snelste gelegenheid.’ Met de handgeschreven toevoeging van Appel: “Dag Ellie, ik ben even in Amsterdam en wacht er met smart op het korte tekstje van Hugo voor publiciteit […]”

Deze documentatie eindigt met een laatste zeer Appeliaanse brief aan Claus die zich inmiddels in San Francisco bevind: “Ik haast me je te schrijven tussen brieven, papieren, dwangbevelen, belasting formulieren en schreeuwlelekers door. […] dat ik je niet eerder schreef, komt dat je me nooit een adres gestuurd heb[t], dus dit is dan het eerste levenssein met adres in de zon van San Francisco, terwijl het hier in Parijs regent en zacht weer is en de vrouwen nog steeds harstochtelijk liefde maken.” Om te besluiten: “Het boek ligt klaar om naar de drukker te gaan […] Karel”.

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Er is geen Tweedehands aanbod gevonden.

Beoordeling

4 van 5 sterren

Gebaseerd op 6 beoordelingen.

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht