Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Hannes Meinkema

Hannemieke Stamperius is geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder was Jaco Stamperius, een ongetrouwde vrouw die vanwege haar medewerking aan het Kindercomité dat joodse kinderen naar onderdruikadressen bracht, was ondergedoken in Tiel. Hannemieke Stamperius studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en algemene literatuurwetenschap te Utrecht. In 1968 trouwde ze, later is ze van haar echtgenoot gescheiden. In 1974 verscheen haar literaire debuut, de roman De maaneter, onder het pseudoniem Hannes Meinkema, dat ze sindsdien reserveerde voor haar fictie. Later schreef ze onder het pseudoniem Justa Abbing nog een aantal detectives. Kinderboeken schreef ze onder haar eigen naam, evenals haar wetenschappelijke werk.

In 1977 promoveerde Stamperius op het proefschrift Marsmans 'Verzen', toetsing van een ergocentrisch interpretatiemodel.

In 1978 richtte ze Chrysallis op, een halfjaarlijks tijdschrift voor literatuur en kunst, waarin vrouwen voorrang hadden. Het bleef, met medewerking van Liesbeth Brandt Corstius, Hanneke van Buuren, Ethel Portnoy en Esselien 't Hart, bestaan tot 1981.

In 1980 verscheen voor het eerst poëzie van haar hand in Het persoonlijke is poëzie. Ze publiceerde artikelen en verhalen in onder andere de tijdschriften Opzij, Chrysallis, Schrijvers tegen apartheid, Hollands Maandblad en Avenue.

In 1987 heeft ze als alleenstaande vrouw een Braziliaans meisje geadopteerd volgens de Braziliaanse wet. Omdat adopteren voor alleenstaanden toen in Nederland nog niet mogelijk was, duurde het tot 1995 tot ze een proefproces kon beginnen tegen de adoptiewet, om haar dochter ook hier legaal te kunnen adopteren. Sindsdien is adopteren voor alleenstaanden in Nederland mogelijk.

Stamperius krijgt jaarlijks een eregeld van het Fonds voor de letteren.

In 1989 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar hele oeuvre.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Hannes Meinkema