Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Herman Pieter de Boer

De Boer werd geboren op 9 februari 1928 in de Jagthuisstraat te Rotterdam. De jaren daarna woonde het gezin achtereenvolgens in Hilversum, Haarlem en Rotterdam-Hillegersberg. Hij volgde de middelbare school echter op de Gooïsche HBS te Bussum. Hij hield toen al veel van muziek, maar bespeelde geen instrument. Wel schreef hij liedjes voor schoolfeesten. Hij rondde in 1948 de HBS af, daarna vervulde hij zijn dienstplicht voor drie jaar.

In 1954 richtte De Boer samen met Dimitri Frenkel Frank en Hans Ferrée een Amsterdams reclame- en ideeënbureau op, dat tegenwoordig als een van de meest innovatieve bureaus van de jaren 50 in hun veld wordt gezien. In 1956 viel dit driemanschap uit elkaar. Later werd De Boer vaste medewerker van het weekblad De Tijd, waarvoor hij verhalen en columns schreef. Vanaf de jaren 60 werkte hij mee aan cabaretprogramma's en schreef teksten voor radio en televisie. Hiervoor bediende hij zich regelmatig van het pseudoniem Johnny Austerlitz.

In 1973, brak De Boer door als schrijver na het verschijnen van zijn boek De vrouw in het maanlicht en andere zonderlinge verhalen, een bundel van korte verhalen die gepaard gaan met pentekeningen van de kunstenaar Pat Andrea. Dit samenwerkingsverband leidde later tot enkele andere succesvolle publicaties, zoals Het damesorkest, De kellnerin, Het herenhotel en Het Nederlands gebarenboekje. Ook als liedjesschrijver heeft De Boer meerdere successen op zijn naam staan, waarbij Laat Me van Ramses Shaffy als zijn meesterwerk wordt gezien. Ook hits als Visite van Lenny Kuhr, die van 1981 tot 1993 zijn levenspartner was, Annabel van Hans de Booij, Op een onbewoond eiland en Ik heb zo waanzinnig gedroomd voor Kinderen voor Kinderen zijn van zijn hand.

De Boer overleed op nieuwjaarsdag 2014 kort na middernacht. Hij was al geruime tijd ziek. Op 8 januari werd hij in Heeze gecremeerd.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Herman Pieter de Boer