Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Onbewaakt ogenblik

J. Bernlef

Kort voor zijn dood op 29 oktober jl. voltooide Bernlef Onbewaakt ogenblik. Op zijn verzoek verscheen de roman in december 2012 – hij had gehoopt de publicatie ervan nog mee te maken.

Onbewaakt ogenblik gaat over een op Bernlef gelijkende schrijver die zich, onder druk gezet door zijn uitgever, met enige tegenzin aan zijn memoires zet. Alle thema’s die voor Bernlef belangrijk zijn geweest, komen in Onbewaakt ogenblik samen.

Jeugdherinneringen, gedachten over muziek, taal en het geheugen, aantekeningen over een van zijn favoriete auteurs en verslagen van bijzondere ontmoetingen wisselen elkaar af in deze indringende, melancholische roman die zowel de neerslag is van een schrijversleven als een ode aan de liefde.

Over BERNLEF
Bernlef (Sint Pancras, 1937-2012) schreef een groot aantal gedichten, verhalen, romans en essays. Van zijn vele romans zijn Hersenschimmen (1984) en Publiek geheim (1987) het bekendst geworden. Van Hersenschimmen werden inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Bernlef ontving vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs, de Constantijn Huygensprijs en de AKO Literatuurprijs. Ook Bernlefs latere romans werden zeer goed ontvangen: de roman Boy (2000) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en Buiten is het maandag (2003) zowel voor de Libris Literatuur Prijs als voor de AKO Literatuurprijs. In 2008 was Bernlef de auteur van het Boekenweekgeschenk, De pianoman. Begin 2009 verscheen de roman De rode droom. Nog onlangs verschenen een nieuwe verhalenbundel, Help me herinneren, en zijn verzamelde poëzie, Voorgoed.

'Zijn schrijverschap is transparant, verlicht, ontgroeid.' - Trouw
'Bernlef weet gevoelige snaren te raken. Dat is (...) de kracht van deze bestendig groeiende schrijver.' - NRC Handelsblad

Bekijk de volledige omschrijving

Beschikbaar als: