Doorgaan naar inhoud

De geboorte van Sisyphus

keuze uit de gedichten en andere teksten 1958-1998

De geboorte van Sisyphus - M. Holub
Gekartonneerd
Tweedehands vanaf 35,00

Koop Tweedehands

Amsterdam (Nederland)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
2 st.
35,00
Levertijd: 1-2 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Miroslav Holub behoort tot de grote dichters uit Oost- en Midden-Europa van de tweede helft van de vorige eeuw. Evenals Zbigniew Herbert en Vasko Popa werd hij veelvuldig uitgenodigd voor festivals in Rotterdam, Londen en elders, al kon hij vanwege het communistische regime slechts een enkele keer, onder valse voorwendselen, zijn land uit.
'Er zijn geen andere beschavingen.
Alleen tedere
galactische angst
op basis van methaan.'
Deze regel uit het gedicht 'Laatste nachtbus' toont in een notendop het wereldbeeld van Holub. Zijn poÙzie is zowel absurdistisch als onbeschaamd lyrisch. In veel gedichten klinkt een rigoureuze logica, die in haar stelligheid bijna wetenschappelijk te noemen is. Mythe, geschiedenis en politiek zijn evenzeer onderdeel van dit veelkantige oeuvre als melancholie, liefde en humor.
Jana Beranovß vertaalde een ruime selectie uit het magistrale oeuvre van Holub. Daarmee krijgt de Nederlandse lezer eindelijk gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met het werk van deze uitzonderlijke dichter.

Miroslav Holub (1923-1998) was dichter, proza´st, essayist en immunoloog. Hij was verbonden aan het Instituut voor Klinische Experimentele Geneeskunde in Praag en schreef zo'n 150 wetenschappelijke monografieÙn. Zijn poÙzie mocht lange tijd niet worden gepubliceerd. Na de val van de Muur en de Fluwelen Revolutie in voormalig Tsjecho-Slowakije maakte hij deel uit van de Advisory Board van Poetry International Rotterdam. Die functie bekleedde hij van 1991 tot aan zijn dood. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald.

Jana Beranovß werd geboren in Tsjecho-Slowakije en is dichteres en vertaalster. In 1948 moest zij haar land met haar ouders ontvluchten; uiteindelijk kwam zij in Nederland terecht. Zij werd bekend met haar vertalingen van Tsjechische schrijvers en dichters, onder wie Milan Kundera.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.