Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
De verzameling van middellange leerredes - Majjhima-Nikaya

Specificaties

De verzameling van middellange leerredes

Deel 1: De eerste vijftig leerredes (Mulapannasa). Suttas 1-50

Majjhima-Nikaya

Beoordeel dit boek als eerste!
Linnen band met stofomslag  Tweedehands vanaf € 20,00.

Boek 9 uit de serie Asoka klassieke tekstbibliotheek.

Omschrijving

De Majjhima-Nikaya (letterlijk: 'middellange verzameling') bevat 152 middellange leerredes die aan de Boeddha worden toegeschreven. Het vormt samen met vier andere 'verzamelingen' de zgn. Sutta-Pitaka ('Mand der Leerredes') van de Pali-Canon, de enige volledig bewaard gebleven Canon van het vroege boeddhisme. Dit omvangrijke werk bevat de oudste teksten van het boeddhisme en benadert - ondanks vele latere uitwerkingen en toevoegingen - de kern van de Leer van de Boedha zo dicht mogelijk.

De suttas van Majjhima-Nikaya worden verdeeld over drie 'boeken' en beslaan in de standaarduitgave van de Pali Text Society meer dan 1300 bladzijden. De Nederlandse editie volgt deze traditionele verdeling en verschijnt tevens in drie delen: deel 1 (suttas 1-50), deel 2 (suttas 51-100) en deel 3 (suttas 101-152).

Een brontekst als de Majjhima-Nikaya, die nu voor het eerst rechtstreeks en integraal vanuit het Pali in het Nederlands wordt vertaald, is voor iedereen met interesse in boeddhisme uitermate belangrijk. Veel secundaire literatuur wordt pas echt begrijpelijk wanneer men kennis genomen heeft van de klassieke teksten, die - naast de mondelinge traditie - nog steeds de basis vormen voor de boeddhistische praktijk. Maar ook voor wie een meer algemene belangstelling heeft voor oosterse filosofie en levensbeschouwing vormt de Majjhima-Nikaya een onuitputtelijke bron van informatie.

Reeds eerder vertaalden Jan de Breet en Rob Janssen de Digha-Nikaya, 'De verzameling van lange leerredes', en enkele gedeelten uit de Khuddaka-Nikaya, 'De verzameling van korte teksten' (Sutta-Nipata en Dhammapada). Waar de Digha-Nikaya rijk is aan verhalende elementen, indische mythologie en kosmologie, ligt in de Majjhima-Nikaya het accent bijna volledig op een filosofische uiteenzetting van de Leer en op de praktische beoefening van meditatie.

Deze vertaling wordt voorafgegaan door een algemene inleiding in het vroege boeddhisme, die de lezer vertrouwd maakt met het levensverhaal van de Boeddha en de belangrijkste elementen van zijn Leer, waaronder de oude meditatievormen. De leerredes zelf worden waar nodig van verklarende aantekeningen voorzien. De rijkdom van deze canonieke tekst wordt in ieder deel apart ontsloten door verschillende registers.

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Amsterdam
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 25,00

Afwijkende, zwarte stofomslag

Amsterdam
Redelijk
?
Duidelijk gelezen, sporen van gebruik
1
€ 20,00

stofomslag beschadigd

Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als Nieuw

Vestiging
Voorraad
Prijs
Niet nieuw beschikbaar.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht