Doorgaan naar inhoud

De Zwarte Kameraden

Een geïllustreerde geschiedenis van de NSB

De Zwarte Kameraden - J. [Red.] Zwaan, Aukje Zondergeld-Hamer
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

'...Eerbied voor den godsdienst, vaderlandsliefde, kameraadschap, tucht, orde, offervaardigheid en gemeenschapszin moeten in deze volksgemeenschap worden aangekweekt en instandgehouden..,'

Programmapunt van de NSB begin jaren dertig, dat appelleerde aan al diegenen die de tanende kracht van de regering in ere hersteld wensten te zien. Het bleken de bouwstenen waarmee antidemocraten en fascisten en nationaal-socialisten naar nazi-voorbeeld in ons land een vast onderdak gaven aan het Duitse nationaal-socialisme. Voor het merendeel van de Nederlandse bevolking ontstond langzaamaan angst en onzekerheid. Dat de letters NSB na 1940 voor de meeste Nederlanders gelijk stonden aan landverraad en dat vijf jaar later meer dan 120 000 Nederlandse nationaal-socialisten wegens landverraad, moord en terreur achter tralies of prikkeldraad werden gezet, is genoegzaam bekend. Na de oorlog eiste de wederopbouw, de dekolonisatie van Nederlands-Indie en de groeiende Oost-West tegenstelling alle aandacht op. Binnen vijf jaar waren vele gevangenen weer vrij.

Ruim veertig jaar later leeft in Nederland wederom een groep mensen die lijden onder een vorm van angst en onzekerheid. Zij wantrouwen het regeringsbeleid en vrezen voor een herhaling van de geschiedenis. In dit licht laten een zevental gespecialiseerde historici zien hoe het nationaal socialisme zich binnen onze grenzen ontwikkelde, hoe haar propagandisten zich manifesteerden en hoe zij waren georganiseerd.
Voor zeer velen zal datgene wat in dit werk wordt onthuld een openbaring zijn, en verhelderend werken voor een ieder die het slechts 'van horen zeggen' heeft. DE ZWARTE KAMERADEN: een boeiend geschreven verslag van een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, waarvan de inmiddels verworven kennis en een gefundeerd inzicht aan de lezer worden voorgelegd.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.