Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
Een laboratorium voor de ziel - Douwe Draaisma, D. Draaisma, R. Aerts

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Historische Uitgeverij Groningen
 • ISBN:
  9789065544902
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Afmetingen:
  24,2 x 28,1 x 1,0 cm
 • Gewicht:
  632 gram
 • Aantal Pagina's:
  152
 • Genre:
  Psychologie

Een laboratorium voor de ziel

Gerard Heymans en het begin van de experimentele psychologie

Douwe Draaisma, Douwe Draaisma, R. Aerts

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback  Tweedehands vanaf € 12,50.

Omschrijving

In 1892 ontving de hoogleraar Gerard Heymans van de Groningse universiteit fl 500,00 voor de aanschaf van een aantal instrumenten om zijn colleges in de zielkunde op te luisteren. Deze toewijzing markeert het begin van de experimentele psychologie in Nederland. Heymans breidde de collectie uit en benutte de instrumenten ook voor eigen onderzoek. Dit instrumentarium vormde de basis voor het Psychologisch Laboratorium aan de universiteit van Groningen. Heymans' experimentele onderzoek richtte zich op zintuiglijke gewaarwordingen, visuele illusies en op ervaringen van depersonalisatie en déjà vu. Door middel van enquêtes verzamelde hij de gegevens voor zijn theorieën over erfelijkheid, persoonlijkheid en psychologische geslachtsverschillen. Vooral zijn empirische onderzoekingen naar paranormale verschijnselen hebben hem faam bezorgd. Een laboratorium voor de ziel portretteert de aartsvader van de experimentele psychologie in Nederland, en beschrijft de geboorte van het Psychologisch Laboratorium in Groningen aan het einde van de negentiende eeuw.

Dit boek bevat tevens de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die is gehouden in het Universiteitsmuseum te Groningen.

Samenstelling & redactie: Douwe Draaisma.

Met bijdragen van: Remieg Aerts (De wetenschappelijke burger. Gerard Heymans en de thema's van het fin de siècle), Douwe Draaisma (Gerard Heymans & De witte kraai van Heymans. De Groninger telepathie-experimenten), Douwe Draaisma, Bikram Lalbahadoersing & Eric Haas (Een laboratorium voor de ziel. Heymans' Laboratorium voor Experimentele Psychologie 1892-1927), Jaap van Heerden & Douwe Draaisma (De Müller-Lyer illusie, Heymans, Fodor, Artificiële intelligentie), Jan Waling Huisman & Douwe Draaisma (Instrumentarium Psychologisch Laboratorium), Herman Sno & Douwe Draaisma (Een vluchtig geheim. Heymans' enquêtes over déjà vu), Pieter van Strien & Jan Feij (Heymans over temperament en karakter).

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Amsterdam
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 12,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als Nieuw

Vestiging
Voorraad
Prijs
Niet nieuw beschikbaar.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht