Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
Erik of het klein insectenboek - Godfried Bomans

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Boekerij
 • ISBN:
  9789022561423
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Afmetingen:
  14,0 x 21,5 x 1,2 cm
 • Gewicht:
  190 gram
 • Aantal Pagina's:
  144

Erik of het klein insectenboek

Godfried Bomans

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback   Nieuw vanaf € 16,99.
Deze titel is ook verkrijgbaar in andere formaten.

Omschrijving

Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2013. Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of Het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 1 november t/m zaterdag 30 november gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Godfried Bomans (1913-1971) wordt precies honderd jaar geleden geboren in Den Haag. Het gezin Bomans, waarin Godfried een strenge opvoeding krijgt, verhuist na een half jaar naar Haarlem. Al in zijn schooltijd schrijft Bomans het kolderdrama Bloed en liefde (uitgegeven in 1937). Tijdens zijn rechtenstudie in Amsterdam publiceert hij zijn literaire debuut De memoires of gedenkschriften van Mr. Pieter Bas (1936). Bomans besluit in 1939 Amsterdam te verruilen voor Nijmegen en gaat psychologie studeren. Hij schrijft Erik of het klein insectenboek, dat uitgroeit tot zijn meest succesvolle boek; al in het eerste jaar komen er tien drukken uit. De studie mislukt en Bomans keert terug naar Haarlem.

Nederland hield van Bomans. Hij was een van de meest geliefde naoorlogse schrijvers, wellicht mede doordat hij met zijn relativerende observaties vrolijkheid bracht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog; humor is dan ook een van de opvallendste kenmerken in zijn werk. Als columnist schreef hij voor Elseviers Weekblad en de Volkskrant; hij was daarmee een pionier van dit genre. Bomans trad veelvuldig op in televisie- en radioprogramma’s, hetgeen hem tot een ‘bekende Nederlander’ maakte. Hij toonde zich een groot kenner van mensen (en vooral Nederlanders).

Nederland Leest wordt in 2013 voor de achtste keer georganiseerd. Vorig jaar stond De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans centraal. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Laatste exemplaar reeds verkocht.

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Beschikbaarheid
Prijs
Centraal Magazijn
Levertijd: 1-2 werkdagen
€ 16,99
Levertijd: 1-2 werkdagen

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht