Doorgaan naar inhoud

Ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners

stigma, verslaving & existentiële transformatie

Paperback

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

In 'Ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners' beschrijft Alie Weerman een innovatieve onderwijspraktijk binnen het sociaal werk. Het boek biedt daarnaast een existentiële beschrijving van herstel van verslaving en geeft een persoonlijk voorbeeld van de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen het sociaal werk.


Ervaringsdeskundige is sinds 2013 een beroep en sinds kort erkend door de Nederlandse Zorgautoriteit. De auteur signaleert dat er in het veld van zorg en welzijn echter een ongewenste situatie is ontstaan: ervaringsdeskundigen profileren zich met persoonlijke ervaringen met ontwrichting en herstel, terwijl professionele hulpverleners nog steeds wordt geleerd dat zij hun persoonlijke ervaringen búiten de beroepsrol moeten plaatsen.

In dit proefschrift wordt het ontstaan van een nieuwe opleidingsroute beschreven waarin hulpverleners (sociaal werkers) de mogelijkheid krijgen om hun eigen cliëntervaringen en ervaringen met psychiatrie en verslaving te benutten als extra deskundigheid in hun beroepsrol. Het onderzoek legitimeert de combinatie van professionaliteit en ervaringsdeskundigheid.

Ervaringskennis is een verhalende vorm van kennis die berust op het lichamelijk doorleefd hebben van grenzen van het menselijk bestaan. Dit wordt in dit proefschrift een 'existentiële grenssituatie' genoemd. Degene die herstelt van een verslaving heeft moeten omgaan met grenzen van leven en dood, met eenzaamheid en verbinding, vrijheid en beperktheid, schuld en verantwoordelijkheid, schaamte en trots. In 'Ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners' werkt de auteur dit uit in het zogenaamde 'existentieel boemerangmodel'. Bijzonder hierbij is dat de auteur in persoonlijke tekstblokken ook haar persoonlijke en professionele ontwikkeling als ervaringsdeskundig docent beschrijft.

Alie Weerman is psycholoog en werkt als docent en onderzoeker bij de Chr. Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij is coördinator van de afstudeerrichting Ervaringsdeskundigheid in de opleidingen op het gebied van Social Work. Zij is gespecialiseerd in sociaal werk in de GGZ en verslavingszorg, met name dat van de GGZ-agoog.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Eburon
  • ISBN:
    9789463010559
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    16,9 x 24,0 x 2,8 cm
  • Gewicht:
    813 gram
  • Aantal Pagina's:
    426
  • Druk:
    1
  • Publicatiedatum:
    Juni 2016
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.