Doorgaan naar inhoud

European tapestries in the Rijksmuseum

European tapestries in the Rijksmuseum - Ebeltje Hartkamp-jonxis, Hillie Smit, Rijksmuseum (netherlands)
Linnen band met stofomslag

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Van de Nederlandse musea herbergt het Rijksmuseum verreweg de grootste verzameling tapisserieweefsels: zo´n 125 wandtapijten en 75 andere in tapisserietechniek geweven interieurtextiel, zoals tafelkleden, stoelbekledingen, kussens en vuurschermen
De wandtapijten in de verzameling van het Rijksmuseum zijn voornamelijk geweven in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk. Zij omspannen de periode ca. 1400 tot ca. 1780. Daaronder bevinden zich hoogtepunten uit de Zuid-Nederlandse tapijtkunst, zoals een verdure met het wapen van Karel V uit ca. 1540 en een tapijt met de Voetwassing van Christus uit diezelfde tijd. Uit het beroemde atelier van de Manufacture des Gobelins in Parijs stamt onder meer een wandtapijt met Amor uit omstreeks 1780.
Een uniek collectie-onderdeel vormen de in de Noordelijke Nederlanden geweven wandtapijten, die in buitenlandse museumcollecties nauwelijks voorkomen. Deze stammen bijna alle uit de 17de eeuw. In Delft was toen een bloeiende tapijtindustrie gevestigd waar wandtapijten naar ontwerp van Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw werden geweven. Nederlandse tafelkleden en stoelbekledingen uit het midden van de 17de eeuw vertonen een typisch Nederlands patroon van bolgewassen en andere bloemen. Een bloemtafelkleed met in het centrum Flora is daar een schitterend voorbeeld van.
Het Rijksmuseum heeft vanaf zijn oprichting wandtapijten verzameld maar de collectie is na de Tweede Wereldoorlog sterk gegroeid, vooral in de jaren '50 tot '70, toen de directie van het Rijksmuseum een actief acquisitiebeleid voerde.
Alle tapisserieweefsels van het Rijksmuseum worden in de catalogus in kleur weergegeven en worden voorzien van een wetenschappelijke, doch ook voor de liefhebber aantrekkelijke tekst. Tevens is een aantal essays opgenomen over de geschiedenis van de verzameling, het karakter van Noord-Nederlandse wandtapijten en over bloemtapisserieën. Het fraai vormgegeven boek uitgegeven in een royaal formaat, is een schitterend boekwerk om in huis te hebben. Niet alleen voor de specialisten, maar ook voor de liefhebber.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.