Doorgaan naar inhoud

Gedichten [met gesigneerde opdracht aan Antwerps burgemeester Lode Craeybeckx]

Gedichten [met gesigneerde opdracht aan Antwerps burgemeester Lode Craeybeckx] - Willem Elsschot
gekartonneerd met blinddruk
Tweedehands vanaf 1.600,00

Koop Antiquarisch

Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
1.600,00
i
Mooi ex. (met fragiel rugje)
Gesigneerd
Eerste druk
Met opdracht van auteur
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Deze bibliofiele uitgave vormt de 5de (vermeerderde) druk van 'Verzen'. Met een ingestoken erratum in facsimile van het handschrift van de auteur "Tegen fouten heb ik verwoed gestreden [...]".
Ex. nr. 17 met op het voorste schutblad een handgeschreven opdracht: 'Aan Lode Craeybeckx uit toegenegenheid [sign.] Willem Elsschot 22 December 1954'. Craeybeckx (1897-1976), socialistisch politicus en jarenlang burgemeester van Antwerpen, was een goede relatie van Alfons de Ridder, zowel in de hoedanigheid van 'politicus t.o.v. reclameman' als van 'burgemeester t.o.v. auteur'. Een uitgebreide toelichting bij hun relatie geeft Martine Cuyt in 'Liefdevol opgedragen. Geschreven boekopdrachten van Willem Elsschot', p. 345 e.v., waaruit dit citaat: 'Op 4 juni 1954 heeft Elsschot nog negen exemplaren van 'Gedichten' om uit te delen: 'Ik zal een ex. geven aan degenen in wie ik belang stel, b.v. aan de Burgemeester, maar op mijn kosten', laat hij zijn schoonzoon Georges Kelner weten.' Een half jaar later krijgt Craeybeckx het exemplaar als nieuwjaarsgeschenk. Het was ook Craeybeckx die op de begrafenis van de auteur een 'In memoriam' uitsprak.
Colofon: "Deze bundel bevat het volledig dichtwerk van Willem Elsschot; de vier eerste gedichten, ook het laatste, worden hier voor het eerst gepubliceerd. 'Gedichten' werd door Georges [Kelner] ontworpen en met de hand gezet uit de Euphorion van Walter Tiemann, gegoten door Gebr. Klingspor; Maximilian heeft het, met toewijding, op de handpers gedrukt, op 'Zerkall/Bütten' papier door Armin Renker mild voor ons uitgelezen. Van deze uitgave werden honderd en tien exemplaren gedrukt, voorbehouden aan de leden van de bibliophielenvereniging 'In de vier winden'. Antwerpen, Mei 1954. Dit is nummer '...', [sign. Gerges]".
Recensies

Gemiddelde waardering

5 van 5

Gebaseerd op 1 beoordeling

  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.