Doorgaan naar inhoud

Visserstruien 2

65 historische truien met breischema's uit 55 Nederlandse vissersplaatsen

Visserstruien 2 - Stella Ruhe
Hardcover

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Dit boek is het vervolg op de zeer succesvolle uitgave Visserstruien (september 2013), waarin Stella Ruhe truien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen presenteerde, als resultaat van een diepgaand onderzoek naar de Nederlandse visserstrui. Tussen ca. 1875 en ca. 1950 droegen vissers truien die door hun vrouwen en dochters gebreid werden. De patronen waren opgebouwd met motieven van rechte en averechte steken met af en toe een kabel, die allemaal eigen betekenissen hadden. In bijna alle vissersplaatsen droeg men verschillende truien naast elkaar, maar vaak was er wel een trui die het meest gebreid werd en daarmee voor die plaats specifiek was.

Na alle aandacht voor het eerste boek en de bijbehorende tentoonstellingen en lezingen kwamen nog zoveel truien, foto's en documenten boven water, dat Stella Ruhe vol enthousiasme verder is gegaan met haar onderzoek en 65 nieuwe patronen uitwerkte op basis van oude foto's. In Visserstruien 2 vertelt ze er over met de grote drive en vakkundigheid die we van haar gewend zijn. Resultaat is opnieuw een heerlijk lees- en bladerboek over vissers en hun dagelijks leven, vol mooie patronen, boeiende verhalen en fascinerende oude foto's. De truien komen weer uit vijftien nieuwe en veertig reeds bekende vissersplaatsen in alle Nederlandse kustprovincies en zelfs uit rivierplaatsen zoals de in Brabant gelegen plaatsen Willemstad en Woudrichem.

De eerste twee delen van het boek verhalen over de reizen die de vissers maakten naar de visgronden. Er wordt dieper ingegaan op het leven aan boord (Wat deden de vissers bijvoorbeeld als het windstil was? Wat aten ze?) en op de connectie met de Engelse en Schotse vissers, die vaak niet begrepen waarom de Hollanders zo succesvol waren. Dan volgt een hoofdstuk met beknopte informatie over de werkwijze bij het zelf breien van een visserstrui. Het overgrote deel van het boek neemt ons vervolgens mee via de Noordzeekust, de Waddenkust en de Zuiderzeekust tot aan de grote rivieren, langs de mooiste truien en vissersplaatsen. Met van elke trui een foto, een korte beschrijving en een breischema.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Forte creatief
  • ISBN:
    9789462500198
  • Bindwijze:
    Hardcover
  • Afmetingen:
    20,8 x 28,7 x 2,1 cm
  • Gewicht:
    1037 gram
  • Aantal Pagina's:
    176
  • Druk:
    1
  • Publicatiedatum:
    Augustus 2015
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.