Doorgaan naar inhoud

Gids voor architectuur en stedenbouw in Utrecht 1900-2005

Gids voor architectuur en stedenbouw in Utrecht 1900-2005 - C. Edens, B. van Santen
Paperback
Tweedehands vanaf 10,00

Koop Tweedehands

Centraal Magazijn
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
2 st.
10,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Utrecht heeft veel bijzondere architectuur en stedenbouw. Vanaf het begin van de jaartelling ontwikkelde zich hier een rijk stedelijk knooppunt van bouwwerken, straten, pleinen en parken. Toch was geen tijperk van grotere invloed dan de 20ste en het begin van de 21ste eeuw.

Een explosieve bevolkingsgroei en ontwikkelingen in de industrie, handel, wetenschap en transport, resulteerden in een indrukwekkende bouwproductie. Stedenbouwkundige planning werd daarbij steeds belangrijker en talrijke plannen voor woonwijken, winkelgebieden, verkeerssystemen, industrieterreinen en parken zagen het licht.

De "Gids voor architectuur en stedenbouw in Utrecht 1900-2005" biedt een systematisch overzicht waarin gebouwen, wijken en infrastructuren in hun specifieke context van cultuurhistorische, politieke en economische omstandigheden worden besproken. Elk hoofdstuk behandelt een samenhangend deel van Utrecht met een inleiding over de oorsprong, stedenbouwkundige opzet en ontwikkeling in de tijd. Daarop volgen bondige teksten over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige objecten per gebied. Honderdvijftig beroemde en vergeten, spraakmakende en geliefde projecten passeren de revue, van het eerste Nederlandse rosarium uit 1912 en het Herderplein uit 1953 tot Hoog Catharijne uit 1973 en de Universiteitsbibliotheek uit 2004.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.