Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
Hugo Claus - De Wangebeden - origineel schetsboek - CLAUS, Hugo

Specificaties

Hugo Claus - De Wangebeden - origineel schetsboek Curiosa

Hugo Claus

Beoordeel dit boek als eerste!
handschrift  Uitverkocht

Omschrijving

Origineel schetsboek: De wangebeden.  Ringmap met tekenpapier, ca. 28 x 41 cm. 28 bladen (10 blanco). 18 tekeningen waarvan 3 ingekleurd.

* In 1973 verscheen bij Pink Editions & Productions de bibliofiele map ‘De wangebeden’: 10 gedichten en 6 met de hand bijgekleurde lithografieën van Hugo Claus. Deze map op groot formaat verscheen in een oplage van 75 + 10 exemplaren. Dit schetsboek kan beschouwd worden als een vroeg ‘handschrift’ van de cyclus, al bevat het vooral tekeningen en schetsen.

Op de eerste twee bladen telkens een titelontwerp, waarbij op de eerste pagina ook een alternatieve titel (‘of wilde gebeden’) en een notitie m.b.t. de illustratietechniek (‘op boterpapier houtsneden’).
Op volgende bladen (al dan niet ingekleurde) tekeningen van symbolen uit diverse culturen met o.a. de Abraxas, een variatie aan kruisen enz. Daarna volgt blad na blad een schets met erboven telkens de titel van de opeenvolgende gedichten uit de cyclus. (Cofiteor, Judica Me, Introibo  enz.) De verbanden tussen de tekeningen en de uiteindelijke gedichten (en de lithografieën) doen vermoeden dat dit schetsboek aan het schrijfproces voorafging. Dit alles maakt van dit cahier een zeer opmerkelijk document. Het werpt een ongewoon licht op het ontstaansproces van ‘De wangebeden’ én op Claus’ kunstenaarschap tout court.

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Er is geen Tweedehands aanbod gevonden.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht