Doorgaan naar inhoud

Koks & Keukenmeiden

Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Koks & Keukenmeiden - Johannes van Dam, Joop Witteveen
Paperback
Tweedehands vanaf 9,00

Koop Tweedehands

Centraal Magazijn
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
9,00
Leiden (Nederland)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
9,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

KOKS EN KEUKENMEIDEN gebruikten ze, Johannes van Dam en Joop Witteveen lezen ze: kookboeken. Waarom nam een arts in de zeventiende eeuw recepten op in zijn medicijn-boeck? Hoe zuinig was de volmaakte en zuinige keukenmeid Aaltje? Wat at de gegoede burgerij in de negentiende eeuw? En wat hebben de kookleraressen aan de eerste huishoudscholen de huisvrouw geleerd? Sinds wanneer komt de traditionele Nederlandse maaltijd - aardappelen, groente, vlees - op tafel? Waarover onderhield de eerste radiokok in de jaren twintig de huisvrouw? Koks & Keukenmeiden geeft uitsluitsel.

Van Dam en Witteveen nemen de lezer mee op een verkenningstocht door de culinaire geschiedenis van Nederland. Aan de hand van hun kookboeken, samengebracht in de Gastronomische Bibliotheek, en van kookboeken uit de collectie van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. En wat doen de hedendaagse chefkoks met de overgeleverde recepten? Robert Kranenborg, van Le Cirque in Scheveningen, kookt kip met garnalen van Aaltje, maar anders. Edwin Kats, van La Rive in Amsterdam, zet een gerecht uit 1593 naar zijn hand. Maar Sal Meijer uit Amsterdam geeft het geheim van zijn viskoekjes niet prijs. En van Wann van de Amsterdamsche Huishoudschool zijn sinds 1910 al meer dan een kwart miljoen kookboeken verkocht. Is haar recept voor Filosoof ook nu nog met goed fatsoen te serveren? Lees het in Koks & Keukenmeiden.

JOHANNES VAN DAM (1946) is al jaren vaste medewerker van Het Parool, Elsevier en het Belgische dagblad De Morgen en schrijft ook elders over gastronomische onderwerpen. Zijn naslagwerk Dedikkevandam is een enorme bestseller.

JOOP WITTEVEEN (1928) publiceerde als culinair historicus en kookboekenbibliograaf diverse artikelen. Met Bart Cuperus publiceerde hij de Bibliotheca gastronomica, de grote bibliografie over eten en drinken in Nederland en België.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.