Doorgaan naar inhoud

Sharia en nationaal recht

rechtssystemen in moslimlanden tussen traditie, politiek en rechtsstaat

Sharia en nationaal recht - J.M. Otto
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Boek 11 uit de serie WRR Verkenningen

Omschrijving

Fascinerende studie laat zien hoe de sharia in de praktijk functioneert

Dat de sharia (islamitische wetgeving) van kracht wordt, boezemt sommigen hoop en anderen angst in. Deze fascinerende studie laat zien hoe de sharia in de praktijk functioneert. Daarmee biedt dit boek een nieuwe en stevige empirische basis voor een zinvol debat. Otto presenteert de conclusies van een brede vergelijkende studie over de sharia en nationale wetgeving in twaalf moslimlanden. Na een helder historisch overzicht, wordt per land de feitelijke wettelijke posities vergeleken met een sterke focus op staatsrecht, familierecht en strafrecht. Opvallend zijn de enorme verschillen tussen de besproken landen.
Deze studie toont aan hoeveel moeite de moslimlanden zich getroost hebben om de verschillende normatieve systemen met elkaar te verenigen. Het laat ook zien hoe de vaak ambivalente relatie tussen de sharia en het nationaal recht gevormd is door nationale sharia-politiek en bestuurlijke dilemma's enerzijds en de plaatselijke rechtssystemen van burgers en hun pragmatische probleemoplossende houding anderzijds. Ten slotte gaat Sharia en nationaal recht in op de positieve invloed van de mensenrechten op de rechtsformatie en worden suggesties gedaan voor de buitenlandse politiek.

Deze titel kunt u inzien in Google Books - http://books.google.com/books?vid=ISBN9789053568415.

Jan Michiel Otto is hoogleraar Recht en Bestuur in Ontwikkelingslanden aan de Universiteit Leiden. Hij is tevens directeur van het Van Vollenhoven Instituut, waar ook het regerings Resource centre for rule of law and development (kreo) is gevestigd. Otto publiceerde talloze studies over de problemen van recht en bestuur in Egypte, Indonesië en China, waarbij de nadruk lag op de plaatselijke implementatie van het recht voor de ontwikkeling van die landen.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.