Doorgaan naar inhoud

“De duiker” van Mathijs Deen wint Gouden Strop 2024


31 Mei 2024

Mathijs Deen heeft de Gouden Strop 2024 gewonnen voor zijn thriller “De duiker”, het tweede deel van zijn Waddentrilogie. Hij won daarmee de prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek.

Volgens de jury: “‘Het winnende boek heeft alles in zich wat een boek goed maakt: een meeslepend verhaal, een goed en spannend plot dat ook nog eens in een bijzonder mooie stijl is opgeschreven. En: een onorthodox hoofdpersonage waar je aan verknocht raakt.”

Met de Gouden Strop bekroont NBD Biblion het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek.

De genomineerden op de shortlist waren dit jaar behalve Deen: Bernice Berkleef met “Vinex”, Wim Bax met “Verloren pelgrim”, Yvonne Doorduyn met “De affaire” en Lex Noteboom met zijn debuutthriller “De Man met Duizend Gezichten”. Bekijk alle genomineerden voor de Gouden Strop 2024.