Doorgaan naar inhoud

De Slegte ontdekt originele tekeningen van Oscar Jespers voor Van Ostaijens Bezette stad


16 Februari 2021

Een alternatief omslagontwerp, de originele tekeningen én voorontwerpen: De Slegte brengt een schat aan onbekend Van Ostaijen materiaal boven water.

100 jaar geleden verscheen Paul van Ostaijens magistrale dichtbundel ‘Bezette stad’. Terwijl Van Ostaijen in Berlijn vertoefde, goochelde Oscar Jespers in Antwerpen met letters en lettertypes om het experimentele werk van zijn vriend in boekvorm te gieten. Wat in de lettervoorraad van de drukker niet beschikbaar was, tekende hij dan maar zelf. Jespers zorgde voor een iconisch omslagontwerp en plaatste eigen tekeningen tussen de gedichten. Mede dankzij zijn inbreng werd ‘Bezette Stad’ een unicum en een mijlpaal in de internationale avant garde boekkunst. 15 tekeningen en ontwerpen worden nu voor het eerst getoond in het kader van Van Ostaijen leeft bij De Slegte

Licht op het theoretische kader

De meesterproef die ‘Bezette stad’ ongetwijfeld is, kwam er niet zomaar. Er werd hard aan gewerkt. Het verschil tussen de ontwerpen en de definitieve versies van de tekeningen werpt ook licht op het theoretische kader waarin Van Ostaijen en Jespers hun kunst plaatsten, wat zij ermee voor ogen hadden, en hoe ze dat wilden bereiken.

Expo ‘Bezette stad – de tekeningen’

“Enkel vakspecialisten wisten dat Jespers zijn vriend ooit tussen een aantal tekeningen heeft laten kiezen. Zij gingen er echter van uit dat die ontwerpen verloren waren. Dat dit 100 jaar later niet het geval blijkt te zijn, is fantastisch nieuws”, licht antiquaar Kris Landuyt toe. “Dat bovendien alle originele tekeningen én een alternatief omslagontwerp bewaard bleven, had niemand ooit durven dromen. Een kleine tentoonstelling om dit te vieren leek ons dan ook een goed idee.” Vanaf dinsdag 23 februari is de expo ‘Bezette stad – de tekeningen’ voor iedereen gratis te bezoeken in de boekhandel op de Wapper in Antwerpen.

Literair erfgoed melden

Antiquariaat de Slegte wil verloren (gewaand) literair erfgoed graag terug boven water brengen. Wie handschriften, brieven, foto’s, bijzondere of gesigneerde uitgaven van Paul van Ostaijen of andere auteurs of kunstenaars ergens in een verloren doos heeft staan, kan dat melden via gezocht @ deslegte.be Wie weet wordt het de aanzet tot een volgende expo…

Expo ‘Bezette stad – de tekeningen’

  • Expo in Boekhandel De Slegte – Wapper 5 – 2000 Antwerpen
  • Vanaf dinsdag 23 februari t.e.m. zaterdag 10 april 2021
  • Open: maandag t.e.m. zaterdag van 10 tot 18 uur, 1ste zondag van de maand van 11 tot 17 uur

Lees ook: Paul van Ostaijen Jaar - #VanOstaijenleeft

Bekijk al het werk van Paul van Ostaijen in ons aanbod

Herbekijk hier de reportage die de Antwerpse regionale televisie maakte op onze expo:

De expo krijgt een apart parcours waarbij alle coronamaatregelen in acht worden genomen.