Doorgaan naar inhoud

Rob van Essen winnaar Libris Literatuur Prijs met “Ik kom hier nog op terug”


14 Mei 2024

De Libris Literatuur Prijs 2024 is gewonnen door Rob van Essen. Zijn boek “Ik kom hier nog op terug” werd maandag 13 mei gekozen tot de beste roman van het vorige jaar. Van Essen heeft daarmee voor de tweede keer de prestigieuze literaire prijs in ontvangst genomen. In 2019 nam hij de prijs in ontvangst voor zijn roman “De goede zoon”.

Volgens de jury is het boek "de beste roman die Rob van Essen tot nu toe schreef. We voelden dat dit het boek is waarvan we zouden willen dat heel Nederland en Vlaanderen het leest. Het is zo'n roman die je na lezing opnieuw en nog eens minutieus wilt lezen, omdat alles een betekenis heeft, alles in elkaar grijpt. Het is een krankzinnige fantasie met een fikse diepgang, een verhaal dat gaandeweg handen en voeten krijgt en een onverwachte ontknoping heeft".

Ik kom hier nog op terug” gaat over journalist Rob Hollander die door een oud-studiegenoot wordt uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

De Libris Literatuur Prijs is, samen met de Boekenbon Literatuurprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Rob van Essen is de tweede schrijver die de Libris Literatuur Prijs twee keer heeft gewonnen. Eerder ging die eer naar Thomas Rosenboom, in 1995 en 2000.

De andere 5 genomineerden waren Cobi van Baars met “De onbedoelden”, Sacha Bronwasser met “Luister”, Esther Gerritsen met “Gebied 19”, Frank Nellen met “De onzichtbaren” en Maud Vanhauwaert met “Tosca”. Bekijk de kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs in ons overzicht met nieuwe en tweedehands boeken, e-Books en luisterboeken.