Doorgaan naar inhoud

Tom Lanoye, top-auteur, top-performer en top-bibliofiel, krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2024


15 Maart 2024

Dit najaar krijgt auteur Tom Lanoye uit de handen van Koning Filip de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt. Heel terecht en volkomen verdiend vinden wij. Lanoye, die debuteerde in de vroege jaren tachtig, heeft ondertussen een fenomenaal oeuvre uitgebouwd. Hij schrijft niet alleen poëzie, verhalen, romans, columns en toneelstukken, hij brengt ze veelal ook zelf live op de planken. Kartonnen dozen, Het goddelijke monster, Ten oorlog, Sprakeloos, De draaischijf, we kunnen zo nog even doorgaan.

Tom Lanoye signeert bibliofiele 'De draaischijf', (rechts) boekbindster Pau Groenendijk - Foto Filip Marsboom

Dat Lanoye een rasschrijver én een rasperformer is staat buiten kijf. Minder bekend is dat Lanoye ook op het gebied van boekvormgeving en -verzorging de lat hoog legt. Getuige daarvan o.a. zijn jarenlange samenwerking met typograaf Dooreman die de vormgeving van zowat al Lanoyes boeken ter harte neemt.

Maar er is meer. Lanoye is tevens een fervent bibliofiel, niet zozeer als verzamelaar van bibliofilia, wel in zijn bekommernis, engagement zou je kunnen zeggen, om van zijn reguliere uitgaven ook telkens een bibliofiele variant te faciliteren. Niet zelden zoekt de vormgeving daarvan de grens op tussen boek en boekobject. Meester boekbinders Otto en Julia Guns en Pau Groenendijk hebben hier ettelijke grenzen verlegd. Van enig experiment is Lanoye immers nooit bang geweest.

Als we dus over Tom Lanoye spreken als over een ‘totaal-auteur’, d.w.z. een auteur die zowat alle literaire genres aankan, is hij ook in een andere zin een ‘totaal-auteur’. Lanoye richt zich tot zijn publiek, zowel laagdrempelig – wil je niet lezen, kom dan gewoon kijken en luisteren – als, eerder highbrow, tot de connaisseurs die van een boekwerk ook als fysiek object en kunstwerk willen genieten.

Tom Lanoye en De Slegte - Gedurende al die jaren is Lanoye ook herhaaldelijk in onze winkel/antiquariaat te gast geweest. We hebben samen boeken voorgesteld, expo’s geopend, soms samen met andere auteurs als Hugo Claus of Gerrit Komrij. Maar vooral is het ons voorrecht geweest om zijn gestaag aangroeiend bibliofiel oeuvre mee te hebben kunnen vormgeven. En reken maar dat we hiervan het laatste nog niet hebben gezien.

Bekijk het oeuvre van Tom Lanoye in ons aanbod met nieuwe boeken en tweedehands boeken en antiquarische uitgaven.