Doorgaan naar inhoud

De vreemde vrijheid

'Hoe is die vreemde vrijheid van het scheppen mogelijk in een tijd van ideologieën die de mensen in hun greep houden?' Deze vraag van Albert Camus uit 1954 klinkt vandaag heel anders: de ideologieën waarnaar hij verwijst, hebben grotendeels afgedaan.

Toch is de vraag naar een andere vrijheid actueler dan ooit. Vrijheid leidt niet tot rendement, ze is geen zelfverwerkelijking en heeft weinig te maken met autonomie. Wie vrij is, schept een wereld maar wordt tegelijkertijd door die wereld geschapen. Zo is vrijheid een confrontatie met het vreemde, in de wereld, in de mens, in onszelf.

In dialoog met denkers als Nietzsche, Bataille, Arendt, Nancy, Sloterdijk en Taylor laat Laurens ten Kate zien hoe die confrontatie ons zicht geeft op nieuwe betekenissen van aloude woorden: schepping en verbeelding, transcendentie en secularisering, zingeving en spel, vrijzinnigheid en humanisme.

Dit is een uitgave van Sjibbolet.


Laurens ten Kate is filosoof en theoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek als hoofddocent filosofie en religiestudies en als bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme. Ten Kate is een gerenommeerd internationaal deskundige in het onderzoek naar het grensgebied tussen religie, secularisering en humanisme.


Beschikbaar als