Doorgaan naar inhoud

Pleegzorg onder de loep

In Nederland wonen bijna 22.000 kinderen voor korte of voor langere tijd in een pleeggezin. Ruim een derde van deze pleegzorgplaatsingen wordt voortijdig afgebroken. Gedragsproblemen van het pleegkind die leiden tot conflicten en spanningen in het pleeggezin zijn de belangrijkste oorzaak, zo blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek dat in dit boek is beschreven. Pleegouders staan voor een intensieve opvoedtaak en houden die niet altijd vol.

Een afgebroken plaatsing is meestal schadelijk voor een pleegkind. De gedragsproblemen nemen daarna toe en de kans op een nieuwe en succesvolle plaatsing neemt af. Tot in de volwassenheid zijn de negatieve gevolgen zichtbaar. Anne Maaskant onderzocht welke factoren het voortijdig afbreken van pleegzorgplaatsingen voorspellen en hoe de risico's op deze afbreuk verkleind kunnen worden. Daarbij kwam ook onder andere de effectiviteit van intensieve opvoedondersteuning voor pleegouders aan bod.

Dankzij de heldere uitleg is dit boek zeer toegankelijk voor pleegouders en leerkrachten. Bovendien is Pleegzorg onder de loep gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis over pleegzorg en daarmee een waardevolle bron van informatie voor psychologen, orthopedagogen en andere hulpverleners die met pleegkinderen te maken hebben.

Dr. Anne Maaskant is gz-psycholoog en senior wetenschappelijk medewerker bij de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg van GGzE te Eindhoven. Het promotieonderzoek dat de basis vormde voor dit boek voerde zij uit aan de Universiteit van Amsterdam.


Beschikbaar als