Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
Sporen in Belgie - B. van der Herten

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Universitaire Pers Leuven
 • ISBN:
  9789058671103
 • Bindwijze:
  Linnen band met stofomslag
 • Aantal Pagina's:
  480
 • Genre:
  Vervoer

Sporen in Belgie

175 jaar spoorwegen 75 jaar NMBS

B. van der Herten

Beoordeel dit boek als eerste!
Linnen band met stofomslag  Tweedehands vanaf € 65,00.

Omschrijving

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de NMBS geeft Universitaire Pers Leuven een boek uit waarin de lezer voor het eerst een globaal overzicht krijgt van de geschiedenis van de Belgische spoorwegen.

In 1825 was voor het eerst sprake van 'spoorwegen' in België. Na de onafhankelijkheid in 1830 liet de overheid, in het kader van het economisch beleid, de belangrijkste internationaal georiënteerde spoorlijnen aanleggen. De private sector kreeg aanvankelijk de mogelijkheid om secundaire lijnen aan te leggen, vanaf 1870 volgde een nationalisatie. Na de Eerste Wereldoorlog, in een sterk gewijzigde economische context, zocht men oplossingen voor de problemen van de spoorwegexploitatie. Dat resulteerde in de vorming van een autonoom overheidsbedrijf dat een meer commercieel beleid kon voeren, investeringen op langere termijn kon plannen en een meer gerichte industriële politiek kon aannemen: de NMBS. De opkomst van andere transportmiddelen, en dan vooral het wegverkeer, plaatste de spoorwegen na de Tweede Wereldoorlog in een geheel nieuwe context. Door het recente dichtslibben van het wegverkeer en de aanleg van hogesnelheidslijnen openen zich evenwel nieuwe perspectieven voor de 21ste eeuw...

Het boek bestaat uit 5 delen. Het eerste deel schetst een algemene context, de aanleg van spoorwegen in Europa en de evolutie van het transport in België. De delen 2 en 3 geven een chronologisch overzicht van de spoorweggeschiedenis tijdens de 19de en de 20ste eeuw. In deel 4 worden enkele specifieke aspecten van het spoorwegbedrijf behandeld, zoals sociaal-economische en organisatorische aspecten, de investeringen, de veiligheid, de architectuur en de ontwikkeling van het rollend materieel. Een vijfde deel met een toekomstperspectief op de Belgische spoorwegen rondt het boek af.

33 auteurs, professoren en specialisten, werkten mee aan dit boek. Het beeldmateriaal is ronduit overweldigend en bevat een aantal nooit eerder getoonde documenten uit privé-collecties. Faits-divers, getuigenissen, randbemerkingen en verhelderende grafieken kregen hun eigen plaats. En zo krijgt de leek of spoorwegfanaat via een uiterst verzorgde vormgeving een indringend en toch wetenschappelijk onderbouwd beeld van 175 jaar Belgische spoorwegen en 75 jaar NMBS.

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Leuven
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 65,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als Nieuw

Vestiging
Voorraad
Prijs
Niet nieuw beschikbaar.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht