Doorgaan naar inhoud

Tom Poes en de hopsa's

Tom Poes en de hopsa's - Marten Toonder
Paperback
Nieuw vanaf 12,50

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Koop NieuwWeb only

Centraal Magazijn
12,50
Levertijd: 1-2 werkdagen

Omschrijving

Een even actueel als sinister Bommel-verhaal over massatoerisme en economische uitbuiting, met een voorwoord van Urgenda-directeur Marjan Minnesma

Bij toeval ontdekken Tom Poes en heer Bommel de Hopsa-vallei, een oord waar de zon altijd schijnt en water stroomt waarvan je dolgelukkig wordt. Drink ervan en je wil niets dan eten, drinken en vrolijk zijn. Door toedoen van heer Bommel duurt het niet lang voordat anderen lucht krijgen van deze hemelse bestemming. De grootkapitalisten van de Oliehandelsmaatschappij zien kansen om het kostbare water te gaan exploiteren, ook als de Hopsa’s, de inheemse bevolking van de vallei, daarvoor stevig in de hand moeten worden gehouden. Andere ondernemers zien kansen voor droomvakanties vol zomerdagen in de herfst en gratis drinken, eten en vrolijk zijn voor iedereen – behalve voor de Hopsa’s, die moeten het ontgelden.
Marten Toonder schreef en tekende De Hopsa’s in 1974, maar de inkt is nog steeds niet droog. Het verhaal laat zich moeiteloos lezen als wrange parodie op het doorgeslagen massatoerisme van vandaag. En de moraal van de Oliehandelsmaatschappij lijkt nog altijd verdacht veel op die van een bedrijf als Shell.

Marjan Minnesma (1966) is directeur en medeoprichter van Stichting Urgenda, de organisatie die de spraakmakende klimaatzaak won van de Nederlandse overheid. Door de uitspraak van de rechter, die standhield bij de Hoge Raad, is de Nederlandse overheid gedwongen verregaand beleid te voeren om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Minnesma studeerde bedrijfskunde, filosofie en rechten en werkte onder meer voor Novem (nu rvo), Greenpeace en tien jaar aan verschillende universiteiten. In 2022 kreeg zij de Goldman Environmental Prize toegekend, een prestigieuze prijs voor Natuurbescherming.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.