Doorgaan naar inhoud

Vertel dit toch aan niemand

Leven aan het hof

Vertel dit toch aan niemand - Daniela Hooghiemstra, Dorine Hermans
Luisterboek (MP3)

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Verkrijgbaar als Luisterboek

Niet beschikbaar

Ook verkrijgbaar als

Omschrijving

Zoals goede katholieke families vroeger ten minste één kind afstonden aan het klooster, zo stelden adellijke families een kind ter beschikking van het hof. De uit Zeist afkomstige Henriëtte van de Poll (1853 -1946) was zo'n adellijk kind. Vierenvijftig jaar lang was Henriëtte van de Poll in dienst van koningin Emma. Haar loyaliteit en de wens om koningin Emma te dienen, gingen vóór alles, zelfs voor de liefde. Dit verhaal schetst het familiedrama dat aan haar hofdienst ten grondslag lag en geeft tegelijkertijd een kijkje achter de schermen van het paleis.

De op het oog zo inschikkelijke Henriëtte schreef talloze brieven aan haar familie waarin ze, scherp observerend, verslag deed van haar leven ten paleize. Zij beschreef haarfijn de ingewikkelde omgangsvormen, de strijd om de koninklijke gunst en de psychologische oorlogsvoering tussen hoog en lager geplaatsten aan het hof.

Henriëtte trouwde nooit en kreeg geen kinderen. Haar familie stierf uit. Niemand van hen maakte nog mee dat 'burgers' op een dag hun intrek in het paleis zouden nemen. Hermans en Hooghiemstra zochten de nazaten op van de negentiende eeuwse adellijke hofhouding die dat wel meemaakten. Zij vertellen hoe hun 'huwelijk' met de Oranjes op een scheiding is uitgelopen. Met verbazing kijken zij naar de 'burgermeisjes' die nu prinses heten. Ondertussen blijkt Henriëttes beschrijving van het hofleven nog verrassend actueel. De koningin speelt nog steeds de rol van majesteit en haar hovelingen helpen die voorstelling nog altijd draaiende houden.
De 'cast' aan het hof is veranderd, maar het spel is hetzelfde gebleven.

Inhoudsopgave
Inleiding
Hoofdstuk 1: Hofdame Henriëtte
Hoofdstuk 2: De statusfabriek
Hoofdstuk 3: Lotsverbondenheid
Hoofdstuk 4: De kinderkamer
Hoofdstuk 5: Gecacheerde gevoelens
Hoofdstuk 6: Einde van een familie
Hoofdstuk 7: Verdwenen
Hoofdstuk 8: Het huidige hof
Nawoord



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.