Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

De Slegte Antwerpen

Antwerpen

Handschrift cinéroman ‘De Vijanden’ van Hugo Claus bij De Slegte

Op 29 februari 1969 ging naar een eigen scenario Claus’ film ‘De vijanden’ in première. Claus, nooit om een experiment verlegen, zette de film zelf om in een boek, het werd een ‘cinéroman’. Het handschrift van deze ‘roman’, aangevuld met foto’s, en andere originele documenten o.m. een handgeschreven brief van hoofdrolspeler Del Negro aan Claus, bieden we te koop aan op de Internationale Antiquarenbeurs Mechelen, nu vrijdag a.s.

Naast Del Negro speelden tal van bekenden een rol in ‘De vijanden’, zo o.a. Robbe de Hert, Fons Rademakers, Hugues C. Pernath en Claus’ ex-vrouw Elly. Als boek verscheen deze cinéroman bij uitgeverij De Bezige Bij. Het originele handschrift, een ‘uiterst onverbeterde copie’ zoals Claus zelf op het titelblad noteerde, is een halflinnen cahier met 77 beschreven bladzijden. We zien er de auteur aan het werk d.m.v. zijn talloze correcties, schrappingen en toevoegingen. 

Het handschrift is één van de topstukken in de nieuwe 40ste catalogus van het antiquariaat die verschijnt ter gelegenheid van de Internationale Antiquarenbeurs. Naast werk van Claus bevat deze ook uitgaven en/of handschriften van o.a. Louis Paul Boon, Boudewijn Büch, Gerard Reve, Arnon Grunberg, Tom Lanoye, Stefan Hertmans en vele anderen.

Catalogus te verkrijgen bij Antiquariaat De Slegte Wapper Antwerpen, of online te bekijken.