Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Alfons Jeurissen

Na zijn studies aan het Sint-Jozefscollege te Hasselt begon hij in 1894 zijn loopbaan als klerk bij de belastingen. In 1897 werd hij douaneambtenaar en na zijn huwelijk in 1900 vestigde hij zich te Lanaken. Vanaf 1911 werd hij overgeplaatst naar Antwerpen. Van dan af begon een echte odyssee, want tussen 1911 en 1914 verhuisde hij zevenmaal. Deze omstandigheden waren niet bevorderlijk voor zijn literair werk.

1918: Net voor het einde van de Eerste Wereldoorlog werd hij benoemd tot bibliothecaris van het ministerie van Financi├źn te Brussel. Deze bevordering werd hem na de oorlog niet in dank afgenomen.

1919: Omdat hij het Duitse aanbod had aanvaard, werd hij beschuldigd van activistische sympathie├źn. Hij werd tijdelijk geschorst en vervolgens definitief ontslagen als staatsambtenaar, zonder recht op pensioen. Hierop volgde een hongerjaar, waardoor zijn gezondheid werd geknakt.

1923 tot 1925: Opgenomen in het beheer van het weekblad Het Vlaamsche Land.

Hij kreeg een kantoorbaan bij de Mortselse firma Gevaert, maar zijn elan was definitief gebroken, zowel fysiek als mentaal. Zijn gezondheid ging zienderogen achteruit. Hij leed aan een woekerende longtering, waaraan hij in 1925 uiteindelijk overleed.

In 1936 werd in Ekeren de "Brilstraat" hernoemd naar "Alfons Jeurissenstraat". Eenzelfde straatnaam bestaat in Hasselt, in de Banneuxwijk.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Alfons Jeurissen