Doorgaan naar inhoud

Annie Ernaux


Annie Ernaux (Lillebonne, 1 september 1940) is een Franse schrijfster, en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2022. Annie Ernaux bracht haar kindertijd door in Yvetot, Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arb eiders, later kleine middenstanders. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen. Vanaf begin jaren 70 werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien bij het Centre National d'Enseignement à distance.

Vrijwel al het werk van Ernaux is autobiografisch van aard. Haar eerste roman, Les Armoires vides (De lege kasten), uit 1974, gaat over haar Normandische kindertijd, haar tweede, Ce qu'ils disent ou rien (1977), over haar adolescentie, haar derde, La femme gelée (De bevroren vrouw), uit 1981, over haar huwelijk. In 1984 kreeg ze de Prix Renaudot voor La Place (De plek), waarin de maatschappelijke stijging van haar vader centraal staat. Ook schreef ze over haar abortus (L'événement), over de ziekte van Alzheimer (Je ne suis pas sortie de ma nuit) en later de dood (Une femme) van haar moeder, over haar borstkanker (L'usage de la photo) en over haar ontmaagding, in feite een verkrachting (Mémoire de fille). Vaak baseert Ernaux zich voor haar teksten op het 'grote herinneringsvermogen van de schaamte, dat minutieuzer, onverzettelijker is dan enige andere vorm van herinnering. Dat herinneringsvermogen dat als het ware de speciale gift van de schaamte is'.[1]

Les Années, verschenen in 2008, een omvangrijk historisch fresco dat meer dan een halve eeuw bestrijkt, van vlak na WO II tot circa 2005, wordt door velen beschouwd als Ernaux' magnum opus.[2] Ernaux ontwerpt een mengvorm van autobiografie, sociologie en geschiedenis, waarin niet één keer het persoonlijk voornaamwoord 'ik' wordt gebruikt. Les Années werd bekroond met een tiental literaire prijzen, waaronder de Prix Marguerite Duras, de Prix François Mauriac, de Prix de la langue française en, in 2016, de Premio Strega Europeo. De Engelse vertaling The Years, vertaald door Alison L. Strayer, stond in 2019 op de shortlist van de International Booker Prize; de Nederlandse vertaling De jaren, vertaald door Rokus Hofstede, stond in 2021 op de shortlist van de Europese Literatuurprijs.

Annie Ernaux keert in veel van haar werk terug naar haar milieu van herkomst. Haar werk is beïnvloed door de sociologie van Pierre Bourdieu, van wie ze heeft geleerd dat ook het intieme en persoonlijke maatschappelijk van aard is. Ze streeft naar een neutrale, objectieve stijl, 'zonder oordeel, zonder metafoor, zonder vergelijking'. Supermarkten en metrolijnen neemt ze even makkelijk tot onderwerp als het mechanisme van het geheugen of de ervaring van tijd.

Algemene informatie


Boeken van Annie Ernaux