Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Bart Chabot

Barthelomeus Antonius Wilhelmus (Bart) Chabot werd van de hbs verwijderd, maar rehabiliteerde zich door via mulo en havo alsnog het diploma atheneum A te behalen op het Aloysius College. Na de militaire dienst studeerde hij een jaar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Leidse universiteit, maar maakte deze studie niet af.

Chabot is, naast zijn dichtwerkzaamheden ook regelmatig in het theater te zien, vroeger met Jan Mulder en Remco Campert, later met Herman Brood en Jules Deelder. Hij brengt singles en cd's uit en is vaste deelnemer aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In 2005 schreef hij de tekst voor het Groot Kinderdictee en was hij beste "prominente Nederlander" van de deelnemers aan het Groot Dictee. In 2014 schreef hij ook de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Tevens werd Bart Chabot de slimste Nederlander in het televisieprogramma De Slimste Mens (2006).

Tussen 1996 en 2003 publiceerde Chabot een vierdelige biografie van Herman Brood: Broodje gezond, Broodje halfom, Brood en spelen en Broodje springlevend. In 2006 toerde hij met Ronald Giphart en Martin Bril in de theatervoorstelling Giphart & Chabot met bril.

In 2007 kreeg hij de Johnny van Doornprijs. Dit was de eerste keer dat Chabot een prijs kreeg.

In 2010 werd bij Bart Chabot een brughoektumor geconstateerd, waarvoor hij werd behandeld. Hij maakte dit op 7 september 2010 bekend in het programma Pauw & Witteman, het programma waar hij als 'politiek watcher' vaak te gast is. Over zijn ziekte en de bijbehorende bestralingen schreef Chabot het boek Diepere Lagen. In 2013 schreef Chabot zijn eerste roman, 'Triggerhappy'. In datzelfde jaar werd een tentoonstelling aan de schrijver gewijd in het Letterkundig Museum. In 2015 wordt Triggerhappy opnieuw uitgebracht en zal de tentoonstelling Bart Chabot - GREATEST BITS over zijn werk, liefdes en vriendschappen van 10 mei t/m 31 augustus worden gehouden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam in Amsterdam. De laatste jaren trekt Chabot zich wat meer terug uit het openbare leven en komt hij veel minder vaak op televisie. Daarentegen wil hij zich meer toeleggen op het schrijven van romans. Chabot treedt nog wel op in het theater, onder meer met Giphart.

Bart Chabot is getrouwd en heeft vier zonen.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Bart Chabot