Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Edward Vermeulen

Vermeulen werd geboren op de hofstede "De Navingeer" te Beselare. In 1865 verhuisde de familie naar Hooglede. Edward liep zijn lagere school in Hooglede, om daarna naar het Klein Seminarie van Roeselare te trekken, waar hij les kreeg van onder meer Hugo Verriest. In 1877 verliet hij de school om thuis op de boerderij te werken. In zijn vrije tijd schreef hij weleens enkele gedichten.

In 1899 werd Vermeulen, onder impuls van de Hoogleedse burgemeester Omer Karel De Laey, gemeenteontvanger. Op aanraden van deze burgemeester-dichter schreef hij zijn eerste roman "Herwording" in 1911, op 50-jarige leeftijd. Daarvoor schreef hij voor plaatselijke bladen, waarvoor hij "Polke", een lang verhaal, schreef. Hij heeft dat werk ondertekend met de schuilnaam Warden Oom. Sindsdien herinneren velen hem onder dit pseudoniem.

In de zomer van 1918 kwam Vermeulen in de gevangenis van Turnhout terecht, op aanklacht van anti-Duitse praktijken. Even voordat het Duitse leger verzwakte, was hij terug op vrije voeten. Na de bevrijding trok hij terug naar Hooglede om daar nog enkele boeken uit te geven. Hij was ook een tijd mede-uitgever van de volksalmanak 't Manneke uit de Mane.

Vermeulen overleed op 73-jarige leeftijd.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Edward Vermeulen