Doorgaan naar inhoud

Erik Hazelhoff Roelfzema


Roelfzema werd geboren in het voormalige Nederlands-Indië als lid van de Nederland's Patriciaatsgeslacht Hazelhoff Roelfzema en zoon van Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema (1890-1962) en Cornelia Vreede (1893-1982). In de jaren dertig vestigde het gezin zich eerst te Den Haag en later in Wassenaar. Hij werd lid van HVV, de Haagsche Voetbal Vereniging.

Hij studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, woonde op Rapenburg 56 (Koninklijke Huize 'Welgelegen') en was lid van het Leidsch Studenten Corps 'Virtus Concordia Fides'. Tijdens zijn groentijd werd hij geraakt door een soepterrine die Ernst de Jonge, toenmalig voorzitter van het corps, vanuit de verte naar de groep studenten had gegooid. Sindsdien droeg hij een verband om zijn hoofd. In het groenentoneel speelde hij een travestierol.

In 1938, zijn eerste studiejaar, reisde hij als hobo door de Verenigde Staten en beschreef zijn belevenissen in het boek Rendez-vous in San Francisco, In 1939 versloeg hij de Finse Winteroorlog, het boek hierover verscheen in 1941 onder de titel Het smeulende vuur. In 1939 stond hij niet ingeschreven bij de universiteit.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie