Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Gaston Duribreux

Zijn ouders waren afkomstig van de Catsberg in Noord-Frankrijk. Hij ging naar de middelbare school in Oostende (Onze-Lieve-Vrouwecollege), waar hij een studie in de moderne humaniora volgde en gestimuleerd werd door oorlogsaalmoezenier E.H. August Benoot. Hij leerde het vak van hotelier in het Hotel Miramar aan de Franse Riviera en in Duitsland. Hij huwde Louise-Marie Dierikx-Visschers en kreeg drie zonen, René, Yanty en Paul. Zijn werk gaat vooral over de vissers die hij kende van zijn lange wandelingen aan de visserskaai. Gedurende de zomer was hij hotelier te Mariakerke, waar hij tijdens de weekeindes van 'Dietsche warande en Belfort' bekende Vlaamse schrijvers ontving. In zijn Parkhotel, uitgebaat door Paul Duribreux, en Hotel Miramar, gebouwd in 1964 en tot 2000 uitgebaat door Yanty zijn zoon en vervolgens tot 2008 door Frédéric Duribreux, zijn kleinzoon, ontving hij ook beroemde persoonlijkheden, onder wie de Oostendse kunstschilder James Ensor.

Indrukwekkend was het, zo wordt verteld, toen beroemdheden zoals Ernest Claes en Stijn Streuvels op zondagmorgen de mis op Mariakerke bijwoonden. Onder andere zo heeft Duribreux Mariakerke 'op de kaart gebracht'.

Gaston Duribreux werd 'de romancier van de zee’, 'de laatste katholieke schrijver' , of ook wel 'de romancier-hotelier' genoemd. Zijn werken zijn diep-psychologisch en christelijk geïnspireerd, en spelen zich het liefst af in de buurt van de Noordzee. Zijn boeken werden uitgegeven door verschillende uitgeverijen waaronder het Davidsfonds, Desclée-De Brouwer, Manteau enz.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Gaston Duribreux