Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Griet Op de Beeck

Op de Beeck debuteerde op 31 januari 2013 met Vele hemels boven de zevende. De roman gaat over vijf verschillende mensen, aan elkaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven.

Een paar dagen na het verschijnen van haar debuutroman stond Griet Op de Beeck al op de planken van Saint Amour – Omtrent Hugo Claus als ‘prominente passant’. In juni 2013 werd bekend dat de roman verfilmd zal worden door regisseur Jan Matthys. Op de Beeck ontwikkelt voor hem het scenario. In september 2013 werd Vele hemels boven de zevende genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De roman won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. In 2014 volgde er nog een nominatie voor de Academica Literatuurprijs.

De tweede roman van Op de Beeck heet Kom hier dat ik u kus en verscheen eind september 2014. Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Het is een roman over beschadigde mensen die ongewild anderen ook beschadigen. De roman werd in Nederland door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen als boek van de maand en een jaar na publicatie werden al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De filmrechten voor dit boek werden verkocht aan Bastide Films; Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker zullen de roman verfilmen.

In februari 2016 verscheen haar derde roman, Gij nu, over "vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren." Het is een roman over eenzaamheid, vluchten en ontsnappen. Volgens de tekst op het boek zelf is het eigenlijk geen roman, maar ook "geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen."

Griet Op de Beeck werkt op het moment aan het scenario van Vele hemels, de verfilming van het boek door Jan Matthys. Daarnaast heeft ze een theatertekst geschreven voor Alexandra Broeder over Mona, naar aanleiding van het boek Kom hier dat ik u kus, gespeeld door een elfjarig meisje. Op de Beeck publiceert elke zaterdag een column in dagblad De Morgen. Zij is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2018.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Griet Op de Beeck