Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Helga Ruebsamen

Ruebsamen was de dochter van een joodse Duitse vader en een Nederlandse moeder. Haar vroegste jeugd bracht ze in Nederlands-Indië door. In Den Haag doorliep ze het Maerlant-Lyceum, waarna ze naar Parijs trok en daar balletlessen bij Olga Preobrazjenskaja volgde. Op haar zevende begon ze met schrijven. Aan publiceren dacht ze niet, maar toen haar man tegen het einde van de jaren vijftig buiten haar medeweten enkele verhalen instuurde voor de Reina Prinsen Geerligsprijs werd ze bekroond met de aanmoedigingsprijs. Toch duurde het nog vijf jaar, tot 1963, voordat ze haar debuut De kameleon en andere verhalen liet verschijnen. Hierna verschenen twee romans en weer een verhalenbundel, waarna een stilte van vijftien jaar intrad, waarin ze wel bleef schrijven maar niets publiceerde.

De vijf vrolijke verhalen uit Op Scheveningen spelen alle in Den Haag. Feestvierend gaan de personages de goot en hun ondergang tegemoet. Kroegen en bordelen vormen het decor. Van het verhaal 'De meisjes uit Marlot' werden twintig versies vervaardigd. Hieruit blijkt een perfectionistische instelling die ook kenmerkend is voor de door haar bewonderde Willem Elsschot.

De grote doorbraak kwam in 1997 met de roman Het lied en de waarheid. In het gedeeltelijk autobiografische verhaal denkt een meisje terug aan haar Indische jeugd, de overgang naar Den Haag en de onderduikperiode tijdens de bezetting. Ruebsamen beschikte over stapels uitgeschreven werk, waaruit ze af en toe een selectie maakte om te publiceren.

Ik zie het als een gesteente, waarin zich hier en daar aardige dingetjes bevinden, juweeltjes, opalen die steeds van kleur veranderen. Ik ben voortdurend bezig iets uit dat gesteente los te wrikken en op te poetsen. Sommige verhalen en fragmenten zijn al vijftig jaar oud. Die pak ik op, ik bik ze los en bewerk ze, waarna ik ze al of niet terugzet.

De bundel De dansende kater is samengesteld uit haar productie aan sombere verhalen.

In haar werk zet ze zich af tegen een burgerlijke levenswijze en toont ze een voorkeur voor het leven aan de zelfkant, dat ze tegenover een braaf en saai bestaan stelt. Haar werk is vertaald in het Duits, Engels en Frans. Ze was ook actief als columniste in de Volkskrant.

Helga Ruebsamen overleed op 82-jarige leeftijd in Den Haag.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Helga Ruebsamen