Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Joke van Leeuwen

Johanna Rutgera van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin Van Leeuwen verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Zetten en Maastricht. Sinds 2002 woont ze voor een tweede maal in Antwerpen.

In het ouderlijk huis van Joke van Leeuwen werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Als achtjarige schreef en tekende zij een eigen huiskrant.

Zij studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek, en geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Over de studie geschiedenis zegt ze: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaakt hebben of één man tien uur...". Uitgebreider komt haar opleiding (zowel geschiedenis als kunst) aan de orde in Het moet een beetje huppelen in mijn hoofd, een portret.

In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek en won ze op het Camerettenfestival alle prijzen waardoor ze meteen in het officiële cabaretcircuit verzeild raakte. Ze bleef er zes jaar, daarna zette ze deze activiteiten, met grotere professionaliteit maar minder frequent, voort op literaire festivals, feestelijke middagen, voorleesavonden en conferenties en middels theatertournees van beperkte duur. In 2004 kwam ze weer officieel terug in de theaters, met programma's waarin ze cabaret, literatuur en beeld combineert. Zij treedt op met Mario Paric en ook met haar vaste begeleidster, de pianiste Caroline Deutman.

In 1993 acteerde ze met haar zus Marieke in de film Belle van Zuylen - Madame de Charrière van Digna Sinke als Louise, schoonzus van Belle van Zuylen.

Daarnaast maakt ze ook schilderijen en is ze actief als illustrator en schrijver van (kinder-)boeken. Ze wordt al enige jaren genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Voor volwassenen schrijft ze in 2008 Alles nieuw - een geïllustreerde roman; maar ook gedichtenbundels zoals De tjilpmachine (1990), en Wuif de mussen uit (2006). Verzameld werk - Fladderen voor de vloed verschijnt in 2007.

In 2010 werd Iep! verfilmd. In 2012 ontving ze de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre, en in 2013 de James Krüss Preis voor haar jeugdliteraire oeuvre en de AKO literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin. In 2015 verscheen haar roman "De onervarenen" (shortlist Librisprijs).

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Joke van Leeuwen