Doorgaan naar inhoud

Jules Deelder


Deelder werd op 24 november 1944 geboren in de wijk Overschie in Rotterdam. Na de HBS studeerde Jules enkele jaren voor de MO-akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel "Hoort, men werpt een atoombom". ("Thuis dachten ze eerst: 't gaat wel over") In 1962 debuteerde hij in het Algemeen Handelsblad met het gedicht "Straat".

Hij werd ontdekt door de schrijver en dichter Simon Vinkenoog, door Deelder steevast aangeduid als "ene Simon V. te A.", die hem uitnodigde als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel "Gloria Satoria" (1969). Verscheidene bundels volgden en Deelder ging ook korte verhalen schrijven. In 1976 werd zijn prozadebuut 'Proza' gepubliceerd.

Een hoogtepunt in zijn prozawerk is "The Dutch Windmill" (1980), zijn biografie over de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Niet in de laatste plaats vanwege het uitermate kleurrijke stadsbargoens van de meervoudige Europees kampioen en de olympisch kampioen vedergewicht van 1928 in Amsterdam.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie


Boeken van Jules Deelder