Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

K.L. Poll

Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, was redacteur van het Haagse dagblad Het Vaderland en later hoofd van de kunstredactie van het Algemeen Handelsblad dat in 1970 fuseerde met de Nieuwe Rotterdamse Courant. Later was hij chef van het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en publiceerde daarin ook zelf veel kritieken en essays.

In 1959 richtte Poll het Hollands Weekblad op, dat enige jaren later naar zijn verschijningsfrequentie het Hollands Maandblad ging heten. Ondertitel "Tijdschrift over politiek en cultuur". Hij publiceerde daarin letterkundige kritieken, een aantal essays en humoristische beschouwingen over filosofie. In een van zijn stukjes pleitte hij voor de invoering van een "ironieteken" als nieuw leesteken. In 1990 ontving hij de G.H. 's-Gravesandeprijs voor zijn "bijzondere verdiensten voor de literatuur".

K.L. Poll was als redacteur de initiatiefnemer van de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad en in 1983 richtte hij een "Vereniging voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap (OKW)" op, in eigen woorden "een onafhankelijke muis [die] niet zou misstaan naast de olifant van de culturele staatszorg" en het culturele leven zou moeten verlevendigen. De vereniging, nu een stichting, organiseert lezingen en geeft boeken uit (zie de externe link).

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken K.L. Poll