Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

M.J. Brusse

Brusse was een vernieuwer van de Nederlandse journalistiek. Als een van de eersten beschreef hij situaties en gebeurtenissen vanuit zijn eigen observerende gezichtspunt. Ook beschreef hij de interviews en gesprekken die hij voerde als een van de eersten in dialoogvorm. Voor zijn artikelenreeks over Rotterdamse zeeliedenlogementen ging hij undercover (1898). Tientallen jaren schreef hij dagelijks reportages en feuilletons voor de (toenmalige) Nieuwe Rotterdamsche Courant onder de titel "Onder de Menschen". Veel van zijn stukken werden in boekvorm uitgegeven. Een bestseller was zijn boek Het rosse leven en sterven van de Zandstraat over de Rotterdamse hoeren- en zeeliedenbuurt rond de Zandstraat.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog berichtte hij uitgebreid over de verrichtingen van Nederlandse medici en verpleegkundigen op de Balkan, zowel in de krant als in boekvorm. In 1915 publiceerde hij De gruwelen van den oorlog in Servië over de ambulance van dr. Arius van Tienhoven in Valjevo en twee jaar later Een Hollandsch hospitaal in een gebombardeerde stad over de inzet van dr. Henri van Dijk aan het front in Monastir. In 2017, 100 jaar na de eerste uitgave, gaf Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog dat laatste werk opnieuw uit.

Zijn toneelstuk Boefje, gebaseerd op het gelijknamige in 1903 verschenen boek, genoot grote bekendheid en werd vele honderden malen opgevoerd met de actrice Annie van Ees in de titelrol. In 1939 verscheen een verfilming met de toen 45-jarige Van Ees in de bioscopen. Brusse woonde de laatste jaren van zijn leven met zijn gezin in Groet (Noord-Holland). Hij overleed in 1941 in het ziekenhuis in Alkmaar en ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Schoorl.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken M.J. Brusse