Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Mariët Meester

Mariët Meester schrijft zowel fictie als non-fictie. Een belangrijk thema in haar eerste romans is de tegenstelling tussen cultuur en natuur, dood en leven, man en vrouw. Haar latere romans draaien om de dilemma’s die de mens ondervindt wanneer hij in moeilijke omstandigheden zijn medemenselijkheid probeert te bewaren.

Uit de non-fictie van de schrijfster blijkt dat ze veel gereisd heeft. Haar boek Sla een spijker in mijn hart (2006) is een verzameling van haar ervaringen sinds 1990 met Roma in Roemenië. En voor De mythische oom (2012) verbleef ze in de Nederlands georiënteerde plaats Lynden in de VS, op zoek naar het levensverhaal van haar geëmigreerde oom Peter. Het jaar 2015 en het voorjaar van 2016 bracht ze door in de Zuid-Spaanse stad Málaga. Daar onderzocht ze de oude traditie om tijdens de Semana Santa een veroordeelde crimineel uit de gevangenis vrij te laten.

Mariët Meester is een schrijfster die zich in leven en werk voortdurend vernieuwt. Haar boeken worden gekenmerkt door vitaliteit en onconventionaliteit. Samen met beeldend kunstenaar en filmmaker Jaap de Ruig woont ze deels in Amsterdam, deels in een woonwagen. In het jaar 2000 vertegenwoordigde ze Nederland in de Literaturexpress, een trein die gedurende zes weken van Lissabon via St. Petersburg naar Berlijn reed, met als passagiers een honderdtal schrijvers uit alle Europese taalgebieden. In 2012 richtte ze een schrijvershuis op in Veenhuizen, dat ze tot 2016 beheerde.

Het onderzoek van Mariët Meester voor de roman Hollands Siberië (2014) werd vastgelegd in de documentaire Het gevangenisdorp - Veenhuizen in de twintigste eeuw. Twintig jaar eerder was zij de eerste Nederlandse auteur die een literaire videoclip lanceerde, bij de later in het Russisch vertaalde roman Bokkezang.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Mariët Meester