Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Marja Pruis

Marja Pruis studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging zij aan de slag als literatuurredactrice bij De Groene Amsterdammer, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de redactie. Sinds 1999 schrijft zij romans.

Haar eerste roman, Bloem (2002), was een experimentele, impressionistische novelle over lust en seks, en over de afstand tussen twee mensen in een liefdesrelatie. Ook haar tweede roman, De Vertrouweling (2005), handelde over de afstand tussen mensen in een intieme relatie; tussen moeder en dochter, tussen vriendinnen, en tussen man en vrouw. De Vertrouweling leverde Pruis nominaties op voor de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs.

Haar derde roman, Atoomgeheimen, verscheen in 2008. Deze keer schreef Pruis een meer thriller-achtige roman over een succesvolle lingerieontwerpster die wordt geconfronteerd met haar jaren 80 actieverleden. Atoomgeheimen kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs.

In 2011 heeft Pruis het literatuurkritische werk Kus me, straf me uitgegeven. Op 30 september 2011 werd bekendgemaakt dat Kus me, straf me de shortlist van AKO Literatuurprijs heeft gehaald; in mei 2013 won ze met Kus me, straf me de tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs. In 2013 schreef Pruis Als je weg bent, een persoonlijke zoektocht naar het leven en werk van de Vlaamse filosofe Patricia de Martelaere (1957-2009). In 2016 publiceerde ze de roman Zachte riten, waarmee ze de shortlist haalde van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI Literatuurprijs.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Marja Pruis