Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Mark Meekers

Marcel Rademakers werd geboren in Blaasveld uit Limburgse ouders. Zijn jeugd bracht hij door in de Antwerpse havenbuurt (Sint-Andrieskwartier) en keerde in de vakanties terug naar de idyllische Kempen, vanwaar zijn ouders afkomstig waren. Hij volgde Grieks-Latijnse humaniora aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen en studeerde Wijsbegeerte en Letteren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was actief in de jeugdbeweging, schreef teksten, stapliederen en het zangspel De sprekende vogel (opgevoerd in Antwerpen, 1965). In de jaren 60 raakte hij verzeild in het kleinkunstwereldje en schreef op instigatie van Kor Vander Goten luisterliedjes (tekst en muziek) waarmee hij zelf optrad. Meekers koos na kortstondig wetenschappelijk onderzoek voor een loopbaan in het onderwijs waar hij geschiedenis en esthetica doceerde.

Hij was/is redacteur van de tijdschriften Zefier, Letters, Leuvense Letters / www.conceptcircuit.nl. Hij jureerde in poëziewedstrijden zoals de Poëzieprijs van de stad Leuven, van de stad Tongeren, van Keerbergen, van de Stad Oostende, van Mengmettaal e.a.

Rademakers trad op voor radio en televisie (Coda TV2 / de plaatselijke zender ROB) en las geregeld voor uit zijn werk op literaire manifestaties (Het Europees Poëziefestival, Leuven Literair enz.). Hij is stichter en tot op heden voorzitter van het dichterscollectief Mengmettaal (1991). Hij zag twee van zijn gedichtencycli op muziek gezet door componist Dirk Blockeel.

Hij publiceerde in meer dan 250 bloemlezingen en handboeken voor het onderwijs, stelde meerdere verzamelbundels samen, schreef één roman, essays over literatuur en beeldende kunst, korte verhalen en handpalmverhalen. Vooral het beeldgedicht draagt zijn voorkeur weg. Zes van de zestien bundels die hij publiceerde zijn gewijd aan het leven en het werk van een collega-beeldend kunstenaar: Van Gogh, Camille Claudel, Rembrandt, Gauguin, Constantin Meunier en Eugeen Van Mieghem.

Mark Meekers publiceerde in literaire tijdschriften als DW&B, Yang, Parmentier, Poëziekrant, Deus ex Machina, Vlaanderen, Kruispunt, Appel, Zefier, Gierik/NVT, Pi, Concept, Verba en een dertigtal andere… verleidde kranten en magazines als de Standaard der Letteren, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Knack, Metrokrant, Lyra, Sabam-Magazine… tot publicatie van zijn gedichten. Zijn literair werk meer dan honderd maal bekroond in Vlaanderen en Nederland.

Mark Meekers is eveneens actief als beeldend kunstenaar onder zijn echte naam. Hij pionierde op het vlak van de visuele poëzie, sloeg met zijn beeldgedichten en beeldpoëmen een brug tussen gedicht en beeldende kunst. Hij werd meermaals bekroond voor zijn ironische tekeningen en ‘sculptoons’, hield in de jaren 1950-60 voeling met het Antwerpse literaire en artistieke milieu rond G58 - waartoe onder meer kunstenaars als Michel Seuphor en Paul Van Hoeydonck behoren - en het Hessenhuis. Hij was mede-initiator van de internationale groep LUMEN NUMEN (Antwerpen, 1967), en stichter van de internationale groep FUSION, artistes peintres du Sud-Ouest (Frankrijk, 1985). Hield een twintigtal solotentoonstellingen in België, Nederland en Frankrijk. Nam deel aan vele groepsexposities in binnen- en buitenland. Hij schreef essays over schilder- en beeldhouwkunst en leidde het werk in van een vijftigtal artiesten.

Vanaf 1988 brengt hij gesmaakte multimedia-optredens met poëtische diadocumentaires over eigen werk en beeldende kunstenaars.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Mark Meekers