Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Peter van Gestel

Peter van Gestel (Amsterdam, 3 augustus 1937 – Aldaar, 1 maart 2019) was een Nederlands auteur. Hoewel hij aanvankelijk proza schreef voor volwassenen publiceerde hij vanaf 1979 met name jeugdliteratuur. Zijn werk werd meermaals bekroond. Zijn eerste boek, de verhalenbundel Drempelvrees, verscheen in 1962 en werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Een jaar later volgde Buiten de grens. Onder het pseudoniem Sander Joosten publiceerde hij in 1976 Ver van huis. Aan het einde van de jaren zeventig publiceerde hij zijn eerste verhalen voor kinderen in Vrij Nederland en later Het Parool.

Vanaf die periode schrijft hij vrijwel uitsluitend jeugdboeken, waaronder het veelgeprezen werk Mariken. Deze bewerking van het van oorsprong 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen werd bekroond met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. In 2000 verscheen een verfilming van het boek, eveneens onder de titel Mariken.

Ook voor Winterijs (2002) ontving Van Gestel de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs, naast een Gouden Griffel. Veel andere boeken van de schrijver werden eveneens bekroond en in 2006 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.

Peter van Gestel overleed in 2019 op 81-jarige leeftijd.[1]

Algemene informatie

Overzicht boeken Peter van Gestel