Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg is geboren in Amsterdam in 1950. Haar ouders waren van Joodse afkomst en haar grootouders, de ouders van haar moeder, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Kroonenberg heeft twee zussen, onder wie Cassandra Kroonenberg met wie ze een kookboek schreef, en een broer, Philip Kroonenberg, met wie ze soms optreedt.

Toen ze drie jaar was verhuisde het gezin naar Scheveningen. Ze was erg jong toen ze voor het eerst naar de lagere school ging; haar klasgenoten waren zo'n anderhalf jaar ouder. Op de lagere school werd ze veel gepest.

Haar ouders voedden haar heel vrij op; er werden weinig grenzen gesteld. In 1968 behaalde zij in Scheveningen het diploma van het gymnasium en ging een jaar naar Amerika. Terug in Nederland studeerde zij psychologie in Leiden. Daarna is ze vijf jaar als psychotherapeut aangesloten geweest bij een huisartsenpraktijk in Amsterdam.

In 1981 begon ze columns te schrijven voor kranten en tijdschriften, zoals Margriet, Playboy, Het Vrije Volk en NRC Handelsblad. Om zich geheel aan het schrijven te wijden hief ze haar praktijk op.

In haar jeugdboeken toont Kroonenberg een grote liefde voor paarden. In haar boeken voor volwassenen schrijft ze over alles wat er verkeerd kan gaan tussen mannen en vrouwen, en toont ze zich een voorvechtster van het feminisme. Ook schreef ze non-fictie boeken over de overspelige liefde (Monogamie voor beginners) en over het leven van productievarkens in de vee-industrie (Alleen de knor wordt niet gebruikt).

In 2014 kwam Kroonenberg negatief in de media na uitspraken in HP/De Tijd over bewoners van Assen en Amsterdam-Noord. Hierop kwamen ook veel reacties in sociale media. Kroonenberg vond dat het gepubliceerde artikel geen recht deed aan het gesprek dat ze had met de interviewer, omdat er selectief geciteerd is. HP/De Tijd reageerde daarop met een geluidsfragment van het interview om aan te tonen dat het letterlijke citaten waren.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Yvonne Kroonenberg