Doorgaan naar inhoud

Bint

Bint - Ferdinand Bordewijk
Luisterboek (MP3)
Nieuw vanaf 8,99

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Verkrijgbaar als Luisterboek

Centraal Magazijn
Luisterboek
8,99

Omschrijving

'Ik eis van ieder: tucht. Ik ben hoogst modern. De tijd is voorbij van gemoedelijkheid, van verbroedering. Dit geslacht is té bandeloos.'

Bint is de roman van de tucht, belichaamd in directeur Bint. De nieuwe leraar De Bree komt meteen voor zijn vuurproef te staan. Hij krijgt klas 4D toegewezen, bijgenaamd De Hel, de klas die zijn voorganger heeft weggetreiterd.

Vijfenzeventig jaar na verschijning heeft het proza van Bordewijk allerminst aan kracht ingeboet. Bint is sinds 1934 dan ook altijd in druk gebleven en heeft heel wat discussies over het schoolsysteem losgemaakt. In deze jubileumeditie worden de autobiografische bronnen van het boek blootgelegd: het verhaal gaat terug op Bordewijks leraarschap aan de Rotterdamse Handelsschool aan het Van Alkemadeplein.

Mr. Ferdinand Bordewijk (1884-1965) debuteerde met drie bundels Fantastische vertellingen. Met het drieluik Blokken, Knorrende beesten, Bint introduceerde hij de Nieuwe Zakelijkheid in de Nederlandse literatuur. Zijn roman Karakter (1938) is klassiek geworden.