Doorgaan naar inhoud

Brusseprijs 2023


De Brusseprijs is dit jaar gegaan naar Maurice Swirc voor zijn boek "De Indische Doofpot". Hij ontving de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek volgens de jury omdat hij in zijn boek laat zien dat het geweld in het Nederlandse optreden in Nederlands-Indië systematisch en "gewoon" was. "Het was de cultuur. De maatschappelijke betekenis van dit boek is dan ook groot omdat het nieuwe inzichten biedt. Het boek houdt ons allen een spiegel voor."

De shortlist van de Brusseprijs 2023 bestond uit: Judith Koelemeijer met "Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven", Ineke Noordhoff met "Ontaard land. De strijd van een Groninger tegen de gasregenten", Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen met "Sywerts miljoenen. De jacht op het mondkapjesgoud", Maurice Swirc met "De Indische doofpot. Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd" en Arjen van Veelen met "Rotterdam. Een ode aan inefficiëntie".

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2022 werd op 3 juni uitgereikt in een live radio-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Bekijk de alle genomineerden in ons aanbod met nieuwe boeken, tweedehands boeken en eBooks.


Meer? Bekijk ons hele aanbod boeken over media & journalistiek