Doorgaan naar inhoud

Femina [e-Book]

Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt

Femina - Janina Ramirez
e-Book
Nieuw vanaf 20,99

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Verkrijgbaar als e-Book

Centraal Magazijn
e-Book
20,99
Download direct dit e-book

Omschrijving

De Middeleeuwen associëren wij veelal met Vikingen, pausen en koningen: een patriarchale en duistere tijd waarin vrouwen werden onderdrukt. Maar als we een beetje verder kijken en gebruikmaken van onderzoeksmateriaal uit allerlei disciplines, zien we dat ze allesbehalve duister waren. Cultuurhistorica Janina Ramirez ontdekte vele historische documenten waarin sprake was van machtige vrouwen, in de marge evenwel voorzien van de aantekening 'femina', waarna hun namen in de vergetelheid raakten. Mannelijke poortwachters uit het verleden verbrandden boeken, vernietigden kunstwerken en produceerden nieuwe mythen, legenden en documenten, die onze blik op de geschiedenis hebben vertroebeld. Ramirez nuanceert die 'mannelijke' kijk op de Middeleeuwen en brengt vele invloedrijke vrouwen voor het voetlicht. Het resultaat is een fascinerende, meeslepende en misschien wel complete geschiedenis van die duizend jaren, die ons bovendien laat zien dat de Middeleeuwen meer op onze tijd leken dan we geneigd zijn te denken.
Janina Ramirez is cultuurhistorica en auteur van enkele wetenschappelijke boeken. Ze is verbonden aan de universiteit van Oxford en maakte verschillende programma's voor de BBC.
'Door prikkelende vragen vanuit het heden en verrassende onderzoeksmethoden slaagt Janina Ramirez erin de vergeten geschiedenis van vrouwen in de Middeleeuwen spectaculair gestalte te geven. Dankzij haar krijgen talrijke vrouwen uit de Middeleeuwen niet alleen een gezicht, maar ten langen leste ook hun centrale rol toegemeten.'
Herman Pleij


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Prometheus
  • ISBN:
    9789044651294
  • Bindwijze:
    EPUB
  • Aantal Pagina's:
    374
  • Druk:
    1e
  • Publicatiedatum:
    Augustus 2022


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.